Vučić: Mandatar za sastav nove vlade Ana Brnabić, dva nova ministarstva 1Foto: Vojislav Stojsavljević

Predsednik Srbije i najveće vladajuće partije SNS Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je njegov predlog za mandatara za sastav nove vlade Srbije Ana Brnabić.

On je oduku o ovom predlogu nakon konsultacija sa svim strankama koje su učestvovale na izborima, kako je rekao, doneo u ustavnom roku. Prema njegovim rečima, bilo je više kandidata, ali su neki rekli da u ovom trenutku nisu dorasli toj funkciji.

„Ana Brnabić se žestoko borila za svoju zemlju u prethodnom mandatu, nije se dodvoravala ni stranim centrima moći ni ovim domaćim“, objasnio je predsednik i dodao da misli da će ona svoj posao obavljati ozbiljno i odgovorno.

Vučić je dodao da treba dodati još dva ministarstva – za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i za brigu o porodici, deci i demografiji.

„Druga moja želja je da blizu 50 odsto ministara budu žene i to bi bilo revolucionarno“, istakao je on i naglasio da se očekuju i velike promene u javnim preduzećima.

Istakao je da je vrlo optimističan i uveren da će Srbija biti među zemljama koje će najbrže da rastu ekonomski i pozvao sve poslanike da podrže izbor Brnabić.

Na današnjoj sednici Predsedništva SNS, rekao je, nije se govorilo o koalicionim partnerima, ali očekuje velike promene u vladi.

Kako je naveo, nova Vlada imaće cilj u naredne četiri godine da se podigne ekonomska snaga Srbije, to su životni standard, izgradnja puteva i pruga i da se radi na novim projektima.

„Jedan od tih projekata je izgradnja metroa“, naglasio je predsednik države.

Vučić je dodao zbog Jermenije i Azerbejdžana da ne želi zamrznut konflikt već kompromis sa Kosovom, ali da Srbija ne sme da pristane na poniženje.

Na pitanja novinara odgovorio je da 5. oktobar nije izabrao zbog simbola, nego zato što neki juče nisu mogli da dođu na sednicu Predsedništva SNS.

„Ne razmišljam o prošlosti i nemam nikakav odnos prema 5. oktobru. Odvratno mi je da gledam slike spaljene skupštine. Jedina pozitivna stvar je okretanje Srbije ka svetu, a zameram svemu to što su političari koji su došli na vlast postali neki od najbogatijih ljudi u regionu“, ocenio je Vučić.

Prema njegovim rečima, Bakić i Prelević pokušavaju nešto na silu.

„Uvek sam im se suprotstavljao. Na silu su sprečavali slobode. Samo jednom smo tražili da šetamo do RTSa i tada su ubili Ranka Panića“, podsetio je lider naprednjaka.

On je ponovio da je Ana Brnabić odana svojoj zemlji i da štiti njene interese, te da je zahvaljujući njoj izvoz IT sektora strahovito porastao.

„Imamo stabilan fiskalni sistem i Srbija je danas jedna od pet najuspešnijih zemalja u obuzdavanju korone, ja bih rekao među tri, ali zvanično među pet. Naučili smo da ne moramo uvek da budemo najgori kao što smo bili za vreme nekih drugih. Prosečna plata je danas 511 evra i verujem da će još rasti uprkos koroni“, objasnio je Vučić dodavši da bi plate do 2025 godine trebalo da budu 900 evra, a penzije 410 evra.

Predsedništvo Srpske napredne stranke jednoglasno je podržalo na današnjoj sednici predlog predsednika SNS Aleksandra Vučića za mandatara za sastav nove vlade, izjavio je član predsedništva SNS-a Siniša Mali.

„U narednih sedam dana, najkasnije do sledećeg ponedeljka imaćemo još jednu sednicu predsedništva na kojoj ćemo govoriti o konkretnim kadrovskim rešenjima za ministre, kao i o koalicionim partnerima“, najavio je Mali.

Vojna vežba u subotu 10. oktobra

Predsednik Vučić najavio je za subotu 10. oktobra najveću vojnu vežbu do sada u Srbiji. „Sve što imamo što puca ćete moći da vidite, da vidite svu snagu srpakog vazduhoplovstva“, naglasio je on, ali dodao da sve zavisi od vremenskih uslova, jer „ne žele da rizikuju ukoliko bude loše vreme“.

Republička izborna komisija (RIK) je početkom jula saopštila da je izborna lista „Aleksandar Vučić–Za našu decu“ osvojila je 1.953.998 glasova, odnosno 60,65 odsto od svih birača koji su izašli na izbore, odnosno 188 mandata.

Izborna lista „Ivica Dačić–Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS)-Dragan Marković Palma“ osvojila je 334.333 glasova, 10.38 odsto glasova, odnosno 32 skupštinskih mandata.

Lista „Aleksandar Šapić-Pobeda za Srbiju“ je osvojila 123.393 glasova, 3.83 odsto glasova birača, odnosno 11 mandata.

Pored ovih lista, u Narodnu skupštinu ušle su i četiri manjinske partije – „Savez vojvođanskih Mađara-Ištvan Pastor“, „Akademik Muamer Zukorlić-Samo pravo-Stranka pravde i pomirenja (SPP)-Demokratska partija Makedonaca (DPM)“, „Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina“ i „SDA Sandžaka-dr Sulejman Ugljanin“.

Sve ostale izborne liste nisu prošle cenzus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari