Vučić: Ukidanje graničnih kontrola između Srbije, Severne Makedonije i Albanije od 2023. 1EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Skoplju da je dogovoreno da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

„Mi smo sinoć dali jedan zadatak. Pokušaćemo i daćemo sve od sebe. Nije to lako. Jedan ulov je bio poverenje. Drugi uslov je hoće li naše tri zemlje i naše tri vlade biti u stanju da brzo isporuče rezultate. Hoćemo li moći da prevaziđemo sve slabosti naših administracija. Ako to budemo u stanju – 1. januar 2023. mi nemamo granice između naših zemalja. Imamo ih, ali nema granica za naše građane. Idete od Beograda do Tirane i niko vas ne zaustavlja. I obrnuto“,  rekao je Vučić na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju u Skoplju.

Prema njegovim rečima, „to će olakšati kretanje građana  i povećati njihovu sigurnost, jer vlasti kad se uvežu u jedan sistem znaju i ko im je organizovani kriminal  i ko su ljudi koji su se bavili ne znam kojim poslovima i sve tri zemlje reaguju zajednički i reaguju istovremeno“.

Vučić je na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju rekao i da se između njega i premijera Severne Makedonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Rame, u poslednje dve godine razvilo iskreno poverenje i da je to ključno za dalje povezivanje, zajednički nastup i napredak tri zemlje.

„U poslednje dve godine između nas se razvilo iskreno poverenje u smislu odnosa prema regionu, u smislu odnosa prema Evropi i svetu. A jesmo na evopskom putu, ali nismo ni glupi, ni naivni da verujemo da će neko drugi da radi u korist naših zemalja ukoliko to sami ne budemo činili“, rekao je Vučić.

Zato je, kako je istakao, za lidere tri zemlje Zapadnog Balakna „važno ljudima i u Albaniji i u Severnoj Makedoniji i u Srbiji da su u stanju da sami donose odluke, da brinemo o sebi, da poboljšavamo život građana, da budemo na evropskom putu, da radimo sa svima, ali da ne čekamo da nas neko negde vodi i uvodi, već da menjamo svoju sudbinu i da radimo u interesu naših građana“.

„To poverenje je ključna stvar koja se u međuvremenu dogodila. Kada imate tu vrstu punog poverenja, onda možete da radite stvari. Onda ne razmišljate šta je onaj drugi mislio sa bilo kojim predlogom. Mi nemamo problem. Mi smo se sinoć oko svega lako dogovorili. Kao i na prethodnom samitu, kao i na video samitu. Sve što je predložio Zoran mi smo prihvatili, sve što je predložio Edi mi smo prihvatili, ponešto što sam predložio oni su pruhvatili, zato što svi znaju da nema ništa što se krije iza toga, već samo interesi svih nas“, rekao je on.

Mini Šengen od danas Open Balkan, Skoplje, Tirana i Beograd potpisali tri sporazuma

Inicijativa za regionalnu saradnju Mini Šengen kojom su obuhvaćene Albanija, Severna Makedonija i Srbija od danas ima novo ime Open Balkan, saopšteno je na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Severne Makedonije Edija Rame i Zorana Zaeva i privrednika tri zemlje u Skoplju.

Na kraju Foruma za regionalnu ekonomsku saradnju potpisana su i tri memoranduma o saradnji – Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Vučić: Mini Šengen pokazuje da prošlost može da se ostavi iza sebe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da inicijativa „mini Šengen“ pokazuje da prošlost može da se ostavi iza sebe i da se gleda u budućnost, kao i da za pet-šest godina tri zemlje – Albanija, Srbija i Severna Makedonija mogu da budu razvojna mašinerija ovog dela Evrope.

Ovo nije upereno ni protiv koga, osim prema svetom i jedinom cilju, da građani žive bolje, rekao je Vučić na ekonomskom forumu tri zemlje u Skoplju.

On je dodao da će uvek biti onih koji su protiv te inicijative, koji samo gledaju kako da postignu rezultat na sledećim izborima, a da se inicijativa „mini Šengena“ neće svideti ni nekima u svetu, „jer taj volan nije u njihovim rukama“.

Ako prevaziđemo slabosti administracije, 1. januara 2023. godine neće biti granica između naših zemalja. Od Beograda do Tirane niko vas neće zaustavljati, objasnio je Vučić.

On je naglasio da, kada je u pitanju organizovani kriminal, policije tri države znaju ko se time bavi i reagovaće zajednički.

Krenućemo u konkretne inicijative za pružanje pogodnosti za građane sve tri zemlje, od popusta za vozne karte, drumarine, do popusta u restoranima, naveo je Vučić.

On je zamolio privrednike da pomognu tu inicijativu, da urade pritiske na svoje privredne komore, kako bi se sarađivalo više i bolje.

Ideja o otvaranju granica je istorijska. Vreme je da uzmemo stvari u svoje ruke i određujemo svoju sudbinu i budućnost, zaključio je Vučić.

Rama: Ne treba gledati u prošlost

Ovaj region ne može da nastavi da korača napred ako ostane zarobljenik prošlosti, ne može i ne treba da živi u prošlosti, poručio je premijer Albanije Edi Rama na ekonomskom forumu Albanije, Srbije i Severne Makedonije u Skoplju, i podsetio da bi integracija privreda svih država regiona dovela do regionalnog rasta BDP od 6,7 odsto.

Rama je istakao da inicijativa Mini šengen ima jedan cilj – da zažive „četiri slobode“: sloboda kretanja ljudi, kapitala, roba i usluga.

„Ne treba da okrećemo leđa jedni drugima, kao što smo to radili proteklih 500 godina“, poručio je Rama.

Prema njegovim rečima, ne radi se o „nekoj ekskluzivnoj inicijativi Albanije, Srbije i Severne Makedonije.

„Svaka država koja želi da se priključi, treba to sama da uradi, a ne da stvorimo neku karikaturu Balkana pa da to šaljemo u Brisel, a nemamo ni luksuz da gubimo vreme, jer smo izgubili decenije i vekove“, rekao je Rama.

Ocenio je da se nerešena pitanja u regionu neće lakše rešiti ukoliko se negira potencijal udruživanja.

„Smatram da sve zemlje treba da budu deo ovog procesa, zato što je to za njihovo i dobrobit njihovih građana, a svaki izgubljeni dan je dan gledanja u prošlost“, ocenio je Rama.

Obraćajući se privrednicima iz svih država Zapadnog Balkana koji, kako je rekao, stvaraju posao i prihode, ocenio je da je njima takva inicijativa ne samo potrebna, već i da je zakasnela, s obzirom na njihove potrebe.

Ukazao je na to da privredni rast u regionu zavisi od integrisanja privreda.

„Ukoliko postignemo taj nivo integracije koji je ugovoren uz pomoć sporazuma o trgovini sa EU, onda će taj porast biti i do 6,7 odsto – i zašto da ostavimo takvu mogućnost sa strane? Treba da iskoristimo rast, a ne da ostanemo zatvoreni u našim malim mestima“, naglasio je Rama.

Čadež: Otvoreni Balkan – bez barijera, čekanja i suvišnih administracija

Privreda Zapadnog Balkana dobila je snažnu podršku politike da počnemo da gradimo nešto novo i drugačije, region uspeha i poverenja – bez barijera, suvišne administracije i čekanja na granicama, poručio je danas na poslovnom forumu u Skoplju predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

To je potvrđeno i sa tri sporazuma koja su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama, koji treba da unaprede trgovinu, omoguće stvaranje jedinstvenog tržišta rada, kao i međusobnu pomoć i podršku u vanrednim situacijama, navedeno je u saopštenju PKS.

Podseće se da je regionalna inicijativa Mini Šengen dobila novo ime Otvoreni Balkan (Open Balkan) i očekuje se da od 1. januara 2023. ne bude granica između Srbije, Severne Makednije i Albanije, a da se već sledeće godine medusobno priznaju kvalifikacije i radne dozvole.

Čadež je zahvalio svima što je napravljen veliki korak napred za građane i privredu sve tri zemlje i otvorene velike mogućnosti za intenzivniju saradnju i čvršće privredne veze.

„Sve je postavljeno da pričamo o regionalnoj saradnji, imamo ime koje nije mnogo regionalno, ali je važno da pričamo o ekonomskoj saradnji, da više pričamo o privredi, napravimo novac, i imamo vidljive rezultate saradnje“, istakao je predsednik PКS.

Cilj nam je, kako je rekao, da nema čekanja na granicama, da kompanije konkurentnije posluju u regionu i EU jer sada prevoznici čekaju od 120 do 180 minuta na granicama unutar regiona, a više od 10 sati na granicama EU.

„Važno je da se pojednostave procedure za radne dozvole, da priznamo međusobno kvalifikacije jer će to omogućiti bolju mobilnost radne snage i zaustaviti odliv stanovništva u inostranstvo“, dodao je Čadež.

Na skopskom forumu učestvovali su predsednici privrednih komora Albanije i Severne Makedonije Ines Mućostepa i Branko Azeski.

„Počinje nova era saradnje između politike i biznisa, ali i nova era saradnje između politike i politike, kao i biznisa i biznisa“, navela je Mućostepa.

Brnabić: Sporazum Srbije, S.Makedonije i Albanije „jedna od najlepših stvari koje su nam se desile“

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je sporazum o „Otvorenom Balkanu“, koji je danas ozvaničen u Skoplju, „jedna od najlepših stvari koje su nam se politički i ekonomski desile od sukoba 90-tih godina“.

Brnabić je u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika, rekla da je taj sporazum koji su postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, „jedna od stvri koja je u ovom trenutku za našu ekonomiju i kvalitetu života možda najvažnija inicijativa“ i da „šalje signal razumevanja“.

„Danas su potpisani sporazumi za tri važne stvari: o lakšoj trgovini i transportu robe, slobodnom kretanju ljudi, i saradnji u slučaju prirodne katastrofe. Generalno, od danas smo svi mnogo jači“, ocenila je Brnabić.

Premijerka je dodala da se prognozira da će, kada dodje do pune saradnje predvidjene inicijativom „Otvoreni Balkan“, „potpuna sloboda kretanja kapitala, usluga i ljudi, našem BDP doprineti sa tri odsto“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari