Vučić može biti i kandidat i premijer 1Foto: Vlada Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ako se kandiduje za predsednika Srbije ne mora podnositi ostavku u Vladi Srbije dok ne bude eventualno izabran na drugu funkciju.

Čak i u tom slučaju, vanredni parlamentarni izbori neće biti nužni zbog prestanka madata vlade već vladajuća većina može formirati novu.

U Zakonu o Vladi se navodi da Vladi prestaje mandat sa prestankom mandata Narodne skupštine, izglasavanjem nepoverenja, neizglasavanjem poverenja, ostavkom Vlade, izglasavanjem nepoverenja predsedniku Vlade i ostavkom predsednika Vlade.

„Predsednik Vlade može podneti ostavku, koju upućuje predsedniku Narodne skupštine i o kojoj obaveštava predsednika Republike i javnost. Narodna skupština na prvoj narednoj sednici bez rasprave prima k znanju da je predsednik Vlade podneo ostavku i time Vladi prestaje mandat“, navodi se u zakonu.

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević objasnio je prošle nedelje za Danas da premijer Srbije po članu 52 Ustava ima pravo da bira i da bude biran, odnosno da uđe u trku za predsednika i ne podnese ostavku na mesto predsednika Vlade. Kandidovanje ne znači istovremeno i izbor na novu funkciju .

„Međutim, ako Vučić podnese ostavku na mesto premijera pre ulaska u trku za predsednika Srbije, a meni se čini da je to i obećao kritikujući druge koji nisu dali ostavku, predsednik Srbije Tomislav Nikolić bi dao rok od 30 dana da vladajuća većina izabere novog premijera. Ako se to ne bi dogodilo, predsednik Srbije bi išao na raspuštanje Skupštine i parlamentarne izbore koji bi trebalo da budu zakazani u roku od šezdeset dana. Ukoliko Vučić ne bi podneo ostavku, tehnički bi onog trenutka kada bi postao predsednik morao da odredi rok od 30 dana da se izabere novi premijer“, objasnio je Ivošević u tekstu Danasa od 8. februara.

Redovne predsedničke izbore trebalo bi da raspiše predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković do početka marta, odnosno 90 dana pre isteka mandata aktuelnog predsednika Tomislava Nikolića, koji je zakletvu položio 31. maja 2012. To će biti sedmi predsednički izbori od 2000. godine, a jedanaesti od uvođenja višestranačja.

Predsedništvo SNS danas je jednoglasno predložilo Glavnom odboru stranke da njihov predsednički kandidat bude Aleksandar Vučić, što bi trebalo da se potrvdi na sednici GO SNS zakazanoj za 17. Februar u Sava centru.

U anketi Danasa politički analitičari su najviše šansi za novog premijera dali ministarki državne uprave Ani Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari