Vučić na Kosovu: Bolje da pričam sa Tačijem 1Foto: EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Predsednik Aleksandar Vučić boravi na Kosovu i Metohiji gde razgovara sa političkim predstavnicima Srba i građanima južno od reke Ibar. Predsednik Vučić izjavio je bolje da on „razgovara sa Tačijem, ili ne znam ko sa Haradinajem, a da nijedan metak ne bude ispaljen“.

Osim toga, on je istakao da je najviši interes Srba mir i da im je u ovom trenutku to najpotrebnije.

„Mislim da je najviši interes Srba mir… i opstanak i ostanak na vašim ognjištima i da imate budućnost za svoju decu“, rekao je Vučić posle razgovora sa predstavnicima političkih stranaka, građanima i privrednicima na Tehnološkom fakultetu.

Vučić je rekao i da ništa drugo Srbima na Kosovu i Metohiji nije potrebnije u ovom trenutku.

Na zahtev nekih od okupljenih da se Srbima na severu obezbedi oružje, Vučić je rekao da je takvih zahteva bilo i na sastanku koji je održan iza zatvorenih vrata.

„Moj odgovor je bio da će Srbija da pomogne u davanju novca za vrtiće, škole, zdravstvene ustanove…“, rekao je Vučić i dodao da ne može da se saglasi sa zahtevima za davanjem oružja.

Dodao je da je takve zahteve čuo iz grupe okupljenih ispred zgrade Tehnološkog fakulteta.

On je ispred manastira Banjska na Kosovu komentarisao i istragu o ubistvu Olivera Ivanovića.

„Mi ćemo razmenjivati informacije. Ali ćemo da sačekamo ne priče za novine, već konačne rezultate istrage, ako se to ne desi onda će nam mnoge stvatri biti jasnije“, rekao je Vučić u manastiru Banjska.

Vučić je rekao da ima tri poruke za Srbe, prva je da moraju da opstanu i ostanu na Kosovu, druga da je došao da razgovaraju o tome ko može da im garantuje bezbednost i treća da vlast Srbije mora da se obračuna sa kriminalom i korupciji u sopstvenim redovima.

„Srbi moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima, a država Srbije je pomagala i pomagaće više u budućnosti. Došao sam da razgovaram o bezbedniosti Srba, o tome koji organi su tu da im tu bezbednost garantuju“, rekao je Vučić.

On je rekao da je došao i da poruči Albancima da neretko imaju različite interese sa Srbima, ali i da će Srbija dati sve od sebe da sačuva mir.

Vučić na Kosovu: Bolje da pričam sa Tačijem 2

Foto: EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

„Da višedecenijske i viševekovne razmirice rešimo, da obezbedimo trajnost tog mira i sigurnost za svaku srpsku i svaku albansku porodicu“, rekao je Vučić.

Vučić uz manastirska zvona ušao je u manastir Banjska, navodi portal Kossev.

„Predsednik Srbije u pratnji direktora Kancelarije Marka Đurića, i direktora BIA-e Bate Gašića upravo je ušao kroz manastirsku kapiju. Zvona zvone. Poljubio se sa Teodosijem i ušao u manastir. Vučić je u pratnji jakog obezbeđenja“, piše ovaj portal. „Obišli su potom oko manastira, otišli do zvonika. Dušan Kozarev pokazao mu je šta je do sada uloženo i renovirano u ovom, nekada najlepšem srpskom manastiru. Otvorena je nova pivara.“

Brojne su novinarske ekipe, jake mere obezbeđenja, više stotina okupljenih građana, piše portal „Kossev“.

„Na kapiji manastira Vučića je čekao Vladika Teodosije sa sveštenstvom, uz tradicionalne so i pogaču. Nakon Ivanovićevog ubistva na Severu KiM-a prisutne su povećane tenzije, a među građanima oseća se strah. U Kosovskoj Mitrovici upadljva je tišina, dok je ubistvo Olivera Ivanovića i četvrti dan glavna tema“, navodi se na portalu.

Predsednik Aleksandar Vučić položio je venac na mestu gde je pre pet dana ubijen lider GI SDP Oliver Ivanović u Kosovskoj Mitrovici.

Odmah nakon toga Vučić je otišao na Tehnički fakultet u centru Kosovske Mitrovice gde ga je dočekao gradonačelnik Goran rakić.

Predsednika Vučića u manastiru Banjska dočekao je vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

„Poseta predsednika Vučića za sve nas na Kosovu i Metohiji je veoma značajna. Mi koji danas živimo na ovim prostorima teškim životom, ne možemo da opstanemo bez države Srbije. Potrebno je da imamo snage, hrabrosti i strpljenja, ali jedino uz svesrdnu pomoć države moći ćemo da istrajemo. Kao i dosad“, rekao je Teodosije.

On je dodao da se manastir Banjska obnavlja poslednjih nekoliko godina uspešno, a posebno prilogom predsednika Vučića nakon čega su se uključili i drugi.

„To nam daje nadu da i u ovo teško vreme možemo da obnovimo svetinje i učvrstimo naše prisustvo na Kosovu i Metohiji“, kazao je Teodosije.

Predsednik će u popodnevnim satima obići i Laplje Selo kod Prištine, gde će u Domu kulture razgovarati sa građanima.

Vučić je posetu Kosovu najavio u utorak, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost koja je usledila posle ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Ivanović je ubijen iz vatrenog oružja kada je na njega pucala za sada nepoznata osoba. Ubijen je sa šest metaka ispred sedišta stranke čiji je bio lider.

Poseta Predsednika Srbije KiM Aleksandra Vučića šalje poruku jedinstva i snage čitave Srbije i neizmerno znači našem narodu, kaže Marko Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je naveo da će Vučić u Kosovskoj Mitrovici razgovarati sa svim vodećim predstavnicima Srba i narodom, a da će nakon toga posetiti Laplje selo.

„Našim ljudima u ovom teškom trenutku ova poseta znači da je čitava Srbija sa njima, da podržava njihovu borbu i ostanak i opstanak i niko nije srećniji od Srba na KiM da vidi predstavnike svoje države Srbije“ naveo je Đurić.

On ističe da je odluka predsednika Srbije da poseti Srbe na Kosovu “od izuzetnog – suštinskog značaja”.

„Nema većeg ohrabrenja, i veće solidarnosti i zajedničke borbe od toga ne može biti“, rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je u Banjskoj, odgovarajući na pitanja o stavu Prištine u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića i da nude razmenu informacija, rekao da „nas reči ne interesuju već samo dela“.

„Neka kažu ko je ubica, neka pomognu da se on pronađe i ako nisu u stannju, neka omoguće organima Srbije da nesmetano vode istragu. Mi ćemo našu istragu svakako sprovesti, a njihovo odbijanje da na aktivan način pomognu govori već o tome kakve su namere“, rekao je Đurić.

Što se dijaloga u Briselu tiče, Đurić je rekao da je naš zahtev samo da nam kažu ko je ubio Ivanovića „pa da razgovaramo dalje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari