Vučić najavljivao hapšenja na severu Kosova još 17. maja 1Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još 17. maja govorio je o nameri Prištine da hapsi policajce sa severa Kosova.

Mediji su tada preneli Vučićevu izjavu u kojoj je, između ostalog, naveo da „vlasti Prištine nameravaju da uhapse 26 policajca sa severa Kosova i još 15 osoba pod izgovorom da su učestvovali u korupciji“.

On je rekao i da je Srbija o tome obavestila sve međunarodne institucije.

„Zatim bi sledio zvršni čin ovladavanja prostorima gde žive Srbi, a posebno na severu“, obrazložio je Vučić tada i dodao da će Srbija reagovati uzdržano, smireno, ali će sačuvati i zaštiti svoj narod.

Da podsetimo, jedinice ROSU upale su jutros na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije, gde je uhapšeno najmanje pet osoba pod sumnjom da su umešane u organizovani kriminal. Tom prilikom došlo je do koškanja, a jedan policajac je ranjen. On je takođe upozorio predstavnike EU da će Srbija reagovati ako se ROSU ne povuče sa severa Kosova i Metohije.

U međuvremenu, u nastavku sednice Skupštine Srbije o Kosovu, predsednik Srbije izjavio je da su u jutrošnjoj akciji kosovske specijalne policije na severu Kosova uhapšene ukupno 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti, i dodao da smisao akcije nije bila borba protiv kriminala, već želja da se zaplaši srpski narod i da se tamošnje stanovništvo kriminalizuje.

Inače, ovo nije prvi da specijalna policija ROSU izvodi ovakve akcije.

Početkom maja oko dvadesetak meštana Štrpca povređeno je kad su ih pripadnici ROSU, upotrebom palica i suzavca sprečili da zaustave radove na izgradnji mini-hidroelektrane u toj opštini.

Prethodno, 23. novembra 2018. Rosu je izvela akciju na severu KiM tokom koje je uhapšeno četvoro Srba u okviru istrage zbog, kako je navela kosovska policija, ubistva Olivera Ivanovića. Hapšenje je usledilo samo dan nakon što je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Samo mesece dana ranije, nekoliko desetina pripadnika ROSU rasporedilo se oko veštačkog jezera i hidrocentrale Gazivode kako bi obezbedili trasu kojom se kretao kosovski predsednik Hašim Tači tokom posete jezeru.

Pre toga, 25. marta 2018. kosovska policija je uhapsila, a potom i proterala sa Kosova direktora kancelarije za KiM Marka Đurića, nakon što je došao na Kosovo uprkos zabrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari