Vučić: Ne mešam se u unutrašnje stvari BiH 1Foto: Fonet / Nenad Đorđević

On je to izjavio na obeležavanju 75. godišnjice od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u logoru Jasenovac.

Nikad nije utvrđeno kolike su razmere uništenja Srba, i pred nadležnim institucijama Srbije i RS stoji neodložan zadatak da utvrde imenom i prezimenom tačan broj stradalih Srba u NDH, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da se to mora uraditi i zbog „povampirenja ustaške ideologije u savremenoj Hrvatskoj“, koja se ogleda i u reviziji činjenica koje je istorijska nauka već prihvatila.

Svedoci smo kako se iz ponora istorije na scenu vraćaju ideje nekadašnje NDH. Mi ćemo mirno i ponosno istrpeti sve to, ali obećavam i garantujem – nikada više nikome nećemo dozvoliti Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko i Oluju, naglasio je Vučić.

Srbi više nikada neće u jame, Srbi više neće bespogovorno u smrt, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da je skup u Donjoj Gradini organizovan da bismo se setili da su pre 75 godina na ovom divnom, ali jednako tako užasnom mestu, napravljene grobnice za Srbe Jevereje i Rome. On je poručio da će Srbija i RS stupati napred podignute glave i ponosni zbog toga što su im dede bili žrtve, a ne ustaše i napomenuo da ćemo, dok nas ima, pamtiti bez mržnje i pričati o tome bez zlih reči.

Predsednik RS Milorad Dodik je poručio da „smo danas ovde da naučimo lekciju o genocidu i da prestanemo da je zaboravljamo“.

Unutrašnja pitanja Republike Srpske i Bosne i Hercegovine nisu moja ovlašćenja, izjavio je Vučić, komentarišući sprekulacije da će od predsednika RS Milorada Dodika tražiti da otkaže referendum o Danu Republike.

S druge strane, dodao je Vučić, sve što mislim reći ću mojim prijateljima iz Srpske, ali to je naša stvar i, rekao bih, to je naš politički deo. Mislim da mi nikada nismo bili bliži i da današnja manifestacija u Gradini pokazuje koliko smo ujedinjeni i koliko smo zajedno. Neko misli da time stvara zlu krv ili pravi sukobe, ali od tog posla nema ništa, ne pada nam na pamet, rekao je Vučić za Radio televiziju Republike Srpske.

On je naglasio da su Srbija i Srpska uspele nešto što u prošlosti nisu – da zajednički deluju.

Ne možete da čujete lošu reč iz usta zvaničnika Srbije o Srpskoj, a srećan sam što je tako i sa druge strane, istakao je premijer Srbije. Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je da će referendum o Danu republike biti održan, bez obzira na pritiske i opstrukcije, kojih ima.

Najvažnija je institucionalna saradnja između Srpske i Srbije. To nameravamo da negujemo i naravno, kao dobri prijatelji, mi razmenjujemo mišljenja o različitim stvarima, ali sigurno ne utičemo jedni na druge kad se donose institucionalne odluke, kazala je premijerka RS.

Ona je naglasila da je svaki savet dobrodošao, ali da je ono o čemu sada pišu mediji samo još jedna spekulacija. Ono što želim da kažem je da će referendum biti održan, zaključila je Cvijanovićeva, prenosi RTRS.