Vučić: Ne očekujem nikakve pritiske tokom posete Briselu 1Foto: MOD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne očekuje nikakve pritiske tokom predstojeće posete Briselu, već konstruktivne razgovore.

Posle združene taktičke vežbe policije i vojske Srbije „Odgovor 2021“, Vučić je rekao da će uskoro dva puta ići u Brisel i da će tokom prve posete razgovarati sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, verovatno i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

„Biće to važna poseta, razgovaraćemo o svim temama. Ne očekujem nikakve pritiske, očekujem konstruktivan razgovor, važne i dobre razgovore za Srbiju“, kazao je Vučić.

Naveo je da će drugi put ići u Brisel na nastavak dijaloga sa Prištinom koji očekuje „u maju ili junu, ako toga bude“.

„Kakvo je to poverenje Haškog suda kad nam ne daju da sudimo Jojiću i Radeti“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je danas „kakvo to poverenje“ u Srbiju ima Haški sud kada ne dozvoljava da se za nepoštovanje tog suda funckionerima Srpske radikalne stranke (SRS) Petru Jojiću i Vjerici Radeti sudi u Srbiji.

Postupajući haški sudija Liju Daćun zatražio je u petak od predsednika medjunarodnog suda u Hagu Karmela Ađijusa da Srbiju prijavi Savetu bezbednosti UN zato što nije uhapsila i izručila Jojića i Radetu, optužene za nepoštovanje suda.

„Obećavam da ću lično da se pojavim na toj sednici, tako da nema problema, dobiće odgovor sa najvišeg mesta kakav zaslužuju“, istakao je Vučić nakon združene taktičke vežbe „Odgovor 2021“ na Pasuljanskim livadama.

Vučić je rekao da može dugo da govori o svim „nelogičnostima, dvostrukim standarima i licemerju“ Haškog suda, ali da neće.

On je naveo da je pet haških osudjenika ispunilo uslove da kaznu izdražva u Srbiji, ali da nadležni u Hagu uglavnom ne odgovaraju na zahteve.

„A za neke bolje da vam ne kažem šta su odgovori“, dodao je on.

„Ekološki protesti lepo govore o Srbiji“

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je danas da ekološki protesti, poput onog koji je danas organizovan u blizini Požege, „lepo govore o Srbiji“, jer do pre nekoliko godina niko nije razmišljao o problemima životne sredine, „već o tome kako da se preživi“.

Vučić je ponovio stav da to govori o većem životnom standardu građana, ali i da je to pitanje ispolitiizovano.

„Naravno da ima politizacije, ali moramo da pružimo pravi odgovor. Vlada Srbije mora da pokaže šta sve čini kako bi zaštitila gradjane od nečistog vazuduha“, naveo je Vučić.

Predsednik je rekao i da su te proteste finansirali iz Evropske unije, u kojoj postoji 24.000 mini-hidroelektrana, a da bi okretanje zelenijoj energiji za Srbiju značilo gašenje termoelektrana u Kolubari i Kostolcu.

„To ne može da se izvede. Ne možemo MHE, za vetar nam kažu da ubijamo ptice, pa ne možemo na ugalj, pa najbolje na nemamo stuju i da zavisimo od uvoza. Taj film neće da gledaju. Ali, preduzećemo važne korake u borbi za životnu sredinu, (sličnu onima) za povećanje zaposlenosti i poboljšanje infrastrukture“, rekao he Vučić.

Govoreći o nezvaničnom dokumentu, koji je navodno potekao iz slovenačkih diplomatskih krugova i koji podrazumeva prekrajanje granica na Balkanu po etničkom ključu, predsednik je rekao da je „razočaran potpunom intelektualnom demobilisanošću elite i pseudo elite“ i njihovim „ofrlje ocenama“ situacije.

„Ja nisam video te mape, nisam (unapred) za ili protiv nečega, za razliku od tih koji (takodje nisu videli plan). Ja ne spadam u te koji će da skaču nekome po glavi, a da (plan) nije ni video“, kazao je Vučić.

Komentarišući slučaj penzionisanog pukovnika Vojske Srbije Gojka Lalovića, čija je porodica nedavno izbačena iz stana na Bežanijskoj kosi, Vučić je naveo da je to sprovedeno u skladu sa zakonom, ali da je spreman da primi porodicu Lalović, kako bi im se „pronašao smeštaj i obezbedio normalan život“.

„I (slučaj porodice Lalović) govori nešto dobro o nama. U Americi je takvih slučajeva desetine hiljada svakog dana“, dodao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari