Vučić: Ne prihvatam jednakost između taksi i lobiranja za povlačenje priznanja 1Foto: Beta/Miloš Miškov (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, da on ne prihvata postavljanje jednakosti između odluke Prištine da uvede takse na robu iz Srbije i BiH i lobiranja Beograda kod nekih zemalja da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

„Mi imamo drugačiji stav o priznavanju Kosova od Amerike i Prištine. Oni žele da se ta nezavisnost prizna, mi ne želimo. Što se tiče taksi, one su uvedene bez ikakvog razloga. I ne može da bude ‘tante za kukuriku’, mora da bude ‘tante za tante'“, rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije nakon razgovora sa Grenelom u kojima je on izneo stav da je potrebno da Priština ukine takse a da Beograd prestane da lobira za povlačenje nezavisnosti.

Vučić je rekao da je Beograd spreman za kompromisno rešenje, da je uvek spreman da pomogne srpskom narodu na Kosovu i da želi da razgovara o svemu, ali da Srbija nije kriva za uvođenje taksi i da ne može da prihvati nikakvu krivicu.

„Naš je posao da se tome suprotstavljamo (naporima Prištine da se učlanjuje u međunarodne organizacije). Ali mi nismo krivi za uvođenje taksi. Ni mi ih nismo uvodili Prištini kada je 2008. proglasila nezavisnost“, rekao je on.

Govoreći o zahtevima da Beograd prestane sa lobiranjem za povlačenje priznavanja Kosova, Vučić je rekao da je svojevremeno postojao predlog da se „napravi pauza“ u naporima dve strane, ali da je Priština to odbila.

Vučić je rekao da on i Grenel danas u Beogradu imali otvoren razgovor o brojnim pitanjima dijaloga i zahvalio mu na do sada uloženom trudu, uz sugestiju da će razgovori biti nastavljeni.

On je rekao da je bilo reči o unapređenju životnog standarda ljudi sa prostora Balkana, o unapređenju ekonomskih i infrastrukturnih veza u regionu.

Vučić je dodao da u procesu dijaloga Beograda i Prištine nema lakih razgovora ali da je uputio zahvalnost Grenelu zbog toga što je tom pitanju pristupio na racionalan način i što je razumeo potrebu Srbije i njenog naroda da budu poštovani a ne ponižavani kao mnogo puta ranije.

„Izneo sam sve probleme koje imamo od uvođenja taksi (na robu iz Srbije i BiH). Samo u jednoj godini izgubili smo 435 miliona evra. Naše prehrambene kompanije su izopštene sa kosovsko tržišta. Platili smo cenu i unutrašnje trgovine u okviru Cefta sporazuma i to je nanelo štetu, ne samo nama nego i ljudima u Prištini“, rekao je on.

Vučić je dodao da je bilo reči o ubrzavanju infrastrukturnog povezivanja Beograda i Priština i o uspostavljanju železničke linije, a da je on insistirao na tome da je veoma važno da se ukinu takse jer u suprotnom to povezivanje nema mnogo smisla.

„Već u ponedeljak Grenel će razgovarati sa ekspertima za železnicu i puteve. Što se tiče avio linije, imaćemo tu nekoliko koraka“, rekao je Vučić i dodao da će infrastrukturno povezivanje biti naročito korisno za Srbe iz pojedinih delova Kosova kao što su Gračanica, Sirinićka Župa i Kosovsko Pomoravlje.

Vučić je zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu da pažnji koju posvećuje ovom regionu i dodao da on ima otvoren poziv da poseti Srbiju, dodavši da će ga u Srbiji „dočekati gostoprimstvo kao nigde u Evropi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari