Vučić: Neophodno da se dođe do rešenja koje bi dovelo do dugotrajnog mira na Balkanu 1Foto: EPA-EFE/Virginia Mayo

Predsednik Srbije Aleksandar Vućić izjavio je večeras da je u nastavku dijaloga sa Kosovom, koji je Evropska unija zakazala za 11. maj, važno da se vidi kakvi će biti zahtevi albanske strane, a da je jedini cilj Beograda da se ispuni ono što je dogovoreno i potpisano.

Vučić je, u obraćanju novinarima iz Srbije koji prate njegovu posetu Briselu, rekao kako je neophodno da se dođe do rešenja koje bi dovelo do dugotrajnog mira na Balkanu, ali da niko ne očekuje da će taj pregovarački proces biti lak, ni Srbiji ni Kosovu.

On je naveo da je na sastanku sa predstavnicima EU bilo reči o vladavini prava u Srbiji i usaglašenosti sa spoljnom politikom, ali to je kratko pomenuo, objašnjavajući kako veruje da će Evropska komisija napredak u toj oblasti primetiti na međuvladinoj konferenciji u junu i da će se „do kraja godine otvoriti dva klastera“, kako novi vid u pregovaračkom procesu umesto dosadašnjih poglavlja.

Mi ćemo dati sve od sebe da povećamo procenat saglasnosti sa spoljnom politikom EU do 60 odsto, obećao je Vučić.

Kako je objasnio, Srbija ima problem da u tome „ne ugrozi svoje državne i nacionalne interese“ i „da ne radi u korist svoje štete“.

Vučić je potom tvrdnje o uspehu dogovora kojim će EU finansirati rekonstrukciju pruge od Beograda do granica sa Bugarskom i Severnom Makedonijom, ocenivši da je to „fantastični projekat“ koji će Srbiju koštati 1,2 milijarde evra, a EU će učestvovati sa 35-50 odsto troškova, „a to je najmanje 600 miliona evra“.

Vozovi će ići 200 kilometara na čas, ne samo putnički, nego i teretni, što je za njih četiri do sedam puta kraće putovanje, objasnio je Vučić, pokazujući pred kamerama deonice te pruge na kojima će se raditi i navodeći imena pojedinih železničkih stanica.

Vučić je, ipak, ukazao da će se deonica od Niša do Preševa, granice sa Severnom Makedonijom, malo teže graditi, zbog konfiguracije terena, da će pregovori početi kad se završe projekti, ali da će Srbija insistirati da sve bude završeno do kraja 2025. ili početka 2026. godine.

On je, odgovarajući na pitanje o novim zaduženjima, naveo da je javni dug Srbije 26 milijardi evra, što za zemlju „ne predstavlja veliki problem“, jer je 2012. godine bio 20,1 milijardu, a to je bilo puno s obzirom na rast BDP.

Vučić je objasnio da javni dug Srbije dobro stoji jer ne prelazi 60 odsto BDP, ali da je zato njena ekonomija „800 puta bolja nego nemačka“, obzirom na pojedinačnu snagu privrede zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari