Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Vučić poručuje da Srbija traži kompromisno rešenje, da neko uvaži ne samo interese Srba sa Kosova, već i interese Srbije.

„Da se uvaže interesi Srba na Kosovu, da budu bezbedni i sigurni, da imaju budućnost, ali i da se uvaže legitimni i legalni interesi Srbije. To je ono što mnogi neće da razumeju. U skladu sa tim govoriću na svim skupovima u Sofiji“, najavio je Vučić.

Da sam bilo čime zadovoljan, da za bilo šta mislim da o tome može da se razmišlja da dobije bilo kakvu podršku u domaćoj javnosti, izašao bih pred građane s tim, podvukao je predsednik u izjavi novinarima na pitanje da li je dobio plan SAD.

On je istakao da da niko ne preti Srbiji, a ni njemu i da je sa Vesom Mičelom uvek imao korektne razgovore i da se radi o političaru koji je uvek korektno saslušao naše stavove bez obzira na suštinsko neslaganje oko Kosova.

„Da li postoji neka vrsta pritiska, svakodnevnog na Srbiju, postoji već pet godina. Nije to velika filozofija. Te zemlje žele da vide Kosovo kao nezavisnu državu, a mi ne. Potpuno je normalno da čekaju da Srbija svoju odluku promeni, pošto oni svoju očigledno neće. To nas ne obavezuje“, naglasio je Vučić. Rekao je da nije laka pozicija Srbije i da je potrebno da razumemo s čim se sve suočavamo.

Istakao je da mu Mičel nikada nije preneo zahtev da, ako ne prihvati američki plan, mora da ode s vlasti.

„Da li bi neki želeli da vide nekog drugog na vlasti u Beogradu, nije čudno ni novo. Kao da se neko obradovao rezultatima na beogradskim izborima. Mislili su da je to idealna prilika da će imati neki da finansiraju svoj lopovluk i kampanju, kako bi Vučića pritisnuli da lakše isporuči Kosovo. To nije nikakva tajna, svi u Srbiji znaju i osećaju. Ali to ne rade na brutalan način. Niko mi ne preti. Da li bih voleo da imaju nekoga ko će da zove sa sednice Vlade i obaveštava o dnevnom redu, pošto danas nemaju, nema nikakve sumnje. To je bila Meka i Medina za mnoge iz inostranstva. Oni su vladali Srbijom a da sednice Vlade nisu održavane“, kritikovao je on i istakao da je njega baš briga šta misle svi stranci.