Vučić o dijalogu: Zamrznuti konflikti se završavaju stotinama i stotinama mrtvih, to nam ne treba 1Borut Pahor i Aleksandar Vučić Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu, nakon sastanak sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom da se Srbija po pitanju Kosova zalaže za dijalog jer se, kako je ocenio, zamrznuti konflikti završavaju „stotinama i stotinama mrtvih“.

„Zalažemo se da vodimo dijalog sa Prištinom pod okriljem Brisela. Bili smo spremn za dijalog u maju, bićemo spremni u junu i uvek, jer smatramo da nijedan zamrznuti konflikt nije dobar. Vidite kako se oni završavaju, svakih pet godina ih neko odmrzne i završavaju se sa stotinama i stotinama mrtvih. To nama nije potrebno“, kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Pahorom.

Vučić je naveo da je sa Pahorom razgovara o svim ključnim regionalnim pitanjima, kao i o evrointegracijama Srbije i bilateralnim odnosima dve zemlje.

„Naša pozicija zasnovana je na poštovanju medjunarodnog javnog prava i čvrstim pravnim temeljima, a naša pozicija nije laka i to nije tajna ni za koga u Srbiji. Jasno je da imamo drugačiji stav po pitanju Kosova, kao i 22 zemlje članice EU“, istakao je Vučić.

On je ukazao da je uloga Slovenija na Zapadnom Balkanu važna, a da je održavanje stabilnosti i mira za Srbiju od ključnog značaja.

„Slovenija predsedava Evropskom unijom od jula i važna nam je podrška na evropskom putu“, dodao je on.

Vučić je naveo da su Srbija i Slovenija za deset godina više nego udvostručila trgovinsku razmenu, koja sada iznosi 1.166.000.000 evra a da raste i u uslovima pandemije korona virusa.

Vučić: Nisu odnosi sa EU uvek idealni ali ostajemo na evropskom putu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da odnosi između Srbije i Evropske unije (EU) nisu uvek idealni ali da će Srbija ostati na evropskom putu, jer je to najbolji put za nju.

„Mi se nalazimo na evropskom putu. Ne postoje uvek idealni odnosi, ali to je najbolji put za Srbiju“, rekao je Vučić nakon razgovora sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom.

Vučić je dodao da Srbija zdušno i snažno podržava i ostale države na evropskom putu i otvaranje kandidature i sa Albanijom i sa Severnom Makedonijom.

„Srbija nije imala ništa protiv ni vizne liberalizacije za Prištinu. Uvek smo podržavali i BiH i Crnu Goru na evropskom putu, jer je važno da svi zajedno brinemo o tome, jer smo tu jedni sa drugima i pored drugih“, rekao je on.

Govoreći o odnosu EU prema Srbiju u vreme pandemije korona virusa, Vučić je rekao da je prvo stigla Fajzer vakcina a da su kineske Sinofarm vakcine stigle u najvećem broju, dok su u sličnim količinama stigle AstraZeneka i Sputnjik V vakcine.

On je pozvao slovenačke novinare i članove delegacije da se vakcinišu u Srbiji, ukoliko to već nisu uradili, jer je to način da Srbija uzvrati Evropskoj uniji na podršci u proteklim godinama.

Pahor: Za očuvanje mira u regionu potreban relativno brz ulazak svih zemalja u EU

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Beogradu da mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu mogu da budu očuvani jedino relativno brzim ulaskom svih zemalja regiona u Evropsku uniju.

Vučić o dijalogu: Zamrznuti konflikti se završavaju stotinama i stotinama mrtvih, to nam ne treba 2
Foto: Beta/Miloš Miškov

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Pahor je rekao da Slovenija želi da upozori lidere 27 članica EU ukazivanjem na potrebu nove strategije proširenja EU koja treba da istakne geopolitičku dimenziju tog procesa.

„To upozorenje, taj geopolitički pristup je prilično bitan ako Brisel želi da ga razume. Neka osetljiva bilateralna pitanja medju državama u regionu bila bi lakše rešena ili bi postala nebitna u slučaju ulaska svih zemalja u EU u što kraćem vremenu“, kazao je Pahor.

Naveo je da inicijativa Brdo-Brioni, u okviru koje će u ponedeljak biti održan samit lidera EU i regiona u Brdu kod Kranja, treba da ukaže da je proširenje Unije geopolitičko, da ono mora da se odvija brže, da Brisel mora da ima pred očima ceo prostor Zapadnog Balkana i da bi bilo „odlično kad bi sve zemlje regiona ušle više ili manje istovremeno u EU“.

Pahor je dodao da bi u tom slučaju neki problemi u regionu „možda ostali“, ali da bi ih bilo lakše rešiti posle ulaska tih zemalja u EU.

Vučić: Licemerne tvrdnje dela zapada o nepromenljivosti granica, prihvatamo samo medjunarodno pravo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je deo zapadnih zemalja „licemeran“ kada sada kaže da nema promena granica, napominjući da je za Srbiju jedini prinicip medjunarodno pravo i povelja Ujedinjenih nacija, dok su ostali „lažni i nepostojeći“.

„Ti lažni principi služe da bi se nama nametnule odluke. Nemam problema sa tim, samo recite – vi Srbi ste poraženi, mi smo vas zgazili i morate da slušate a onda ćemo mi da razmislimo. To nije baš fer i pošten pristup, ali je bar istinit“, rekao je Vučić, u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Slovenije Barutom Pahorom.

Vučić je rekao da je to njegov odgovor na poruke iz nekih zemalja da nema promena granica, navodeći da se to ne odnosi na Pahora koji je „iskreni prijatelj Srbije već na one koji pričaju o principima a ni jednog se nikad nisu držali“.

Kako je rekao, takvi su menjali granice Srbije i pre toga je bombardovali bez odluke UN.

Prema njegovim rečima, Srbija će se držati stvarnih prinicipa, kao što nije priznala da je Krim deo Rusije, niti „priznaje secesije koje se odvijaju svuda“.

„Nema primena granica – može, ali u skladu sa poveljom UN, to je jedini dokument na koji Srbija pristaje i na rezoluciju donetu u UN“, rekao je Vučić, navodeći da će Srbija uvek truditi da se ponaša odgovorno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari