Vučić obećao budžet za naučnike 1Foto: Facebook/AleksandarVucic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je da će obezbediti uslove „kakve svi drugi nude“ matematičaru Stojanu Radenoviću koji je naučne radove počeo da potpisuje za Univerzitet kralja Sauda iz Saudijske Arabije, kako bi ponovo počeo da radi za Univerzitet u Beogradu.

„Mi ćemo da ustanovimo i poseban deo budžeta Srbije koji se tiče ‘Šangajske liste’. To ćemo da izdvojimo kao poseban deo budžeta kako ne bismo morali da mislimo da li neko ide na institut ili želi da ostane na fakultetu. Za sada imamo 12 imena koja ćemo gledati da posebno podstaknemo da se objavljuje što veći broj radova“, kazao je Vučić u razgovoru sa profesorom Stojanom Radenovićem u Beogradu.

On je istakao da će država pokušati da vrati naučnike koji su otišli iz Srbije, ali da će pre svega „pokazati pravo poštovanje“ naučnicima koji su ostali u Srbiji i najavio povećanje plata u oblasti nauke i kulture.

„Što se države tiče, mi nećemo ulagati samo u autoputeve, vodovod i kanalizaciju, u sve ono u čemo kasnimo i po 50 godina. Mi ćemo ulagati u naučno-tehnološke parkove, brz internet i digitalizaciju“, rekao je Vučić.

Profesor Stojan Radenović se godinama nalazi na listi 100 najcitiranijih naučnika u oblasti matematike i jedan je od najzaslužnijih naučnika za visoku poziciju Univerziteta u Beogradu na „Šangajskoj listi“.

Đilas se krije iza bojkota da ne bi priznao da je izgubio izbore

Vučić je ocenio da se predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas krije iza bojkota izbora kako bi zbog toga što „zna koliko su mu male mogućnosti“, i da ne bi priznao izborni poraz.

„Ja im kažem, radite sa biračkim spiskovima šta hoćete, za finansiranje političkih kampanja donesite pravilo koje hoćete, evo kažite šta hoćete da uradite sa RTS-om, sve ćete da dobijete“, kazao je Vučić u intervjuu za televiziju Pink.

On je istakao da „ko želi da ide na izbore, izbori su redovni, neka izadje“, a ko ne želi – to nije zakonska obaveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari