Vučić od Guteresa zatražio veće učešće UN u rešavanju kosovskog pitanja 1Foto: Kabinet Predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guteresom sa kojim je razgovarao o jednostranim potezima Prištine i situaciji u regionu.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je zahvalio generalnom sekretaru što je svojim saopštenjem izrazio zabrinutost zbog odluke Prištine da formira oružane snage i naglasio da je Priština svojim potezima ugrozila regionalnu stabilnost. On je istakao da se Srbija i dalje zalaže za nastavak dijaloga, nakon što Priština povuče iracionalne odluke.

Vučić je dodao da Srbija pridaje poseban značaj prisustvu i delovanju UNMIK-a na Kosovu i Metohiji, imajući u vidu da je političko-bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji još uvek nestabilna.

„Prisustvo i delovanje UNMIK na KiM je od ključnog značaja za Republiku Srbiju, budući da je okvir UN, zasnovan na ovoj rezoluciji, garant statusne neutralnosti međunarodnog prisustva u pokrajini“, izjavio je predsednik Vučić i zatražio veće učešće UN u rešavanju kosovskog pitanja“, istakao je Vučić u razgovoru sa Guteresom.

Vučić: Zadovoljan sam rezultatima sednice

Vučić je za Glas Amerike rekao da je Srbija imala priliku da na otvorenoj sednici upozna medjunarodnu javnost sa situacijom na Kosovu posle uvodjenja taksi na srpsku robu i odluke o transformaciji bezbednosnih snaga Kosova.

On je prisutne na sednici Saveta bezbednosti obavestio o tome da je Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, dok, kako je rekao „Priština nije ispunila ništa“.

Kako navodi Glas Amerike, Vučić je rekao da je obavestio Savet bezbednosti UN o svakodnevnim napadima na Srbe, o hapšenju direktorka Kancelarije za KiM Marka Djurića i taksama na srpsku robu „sa ciljem da pokaže zemljama koje su se zalagale za kosovsku nezavisnost šta su stvorile“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari