Vučić: Optužbama protiv Radoičića, Priština želi da oslabi odbranu severa Kosova 1Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/MSC/GUELLAND HANDOUT

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Priština optužbama protiv Milana Radoičića za umešanost u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, zapravo želela da oslabi odbranu severa Kosova i sačeka povoljan trenutak za napad na Srbe.

Vučić je za Radio televiziju Srbije rekao da je Beogad oduvek znao da Milan Radoičić nema nikave veze sa ubistvom Ivanovića, a da to pokazuje i izjava predsednika Kosova Hašima Tačija da je on proteran sa Kosova.

Prema njegovim rečima, Milan Radoičić je bio 500 kilometara daleko od Kosovske Mitrovice u trenutku kada je ubijen Oliver Ivanović.

„Jedan od čelnih ljudi jedne zapadne obaveštajne službe saopštio mi je pre tri dana – pametni su oni, pokušali su da kreiraju slučaj, iskoristili su vaše političke protivnike, iskoristili su kompletnu agenturnu mrežu, zato ste imali sve one poput Rade Trajković koji su sa sigurnošću govorili da je Milan Radoičić kriv, dakle lagali su“, kazao je Vučić.

On je rekao da je upravo Tači jučerašnjom izjavom u Tirani da je on proterao Radoičića sa Kosova potvrdio da je slučaj protiv njega kreiran.

„Oni su želeli da proteraju Radoičića kako bi oslabili srpsku odbranu severa Kosova, znali su da je Radoičić jedan od ključnih lica, želeli su da ga proteraju i da čekaju trenutak, povoljan, za napad na Srbe na severu“, kazao je on.

Vučić je dodao i da nema crvene poternice za Radoičićem.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara u Kosovskoj Mitrovici. Zbog umešanosti u njegovo ubistvo, Priština je podigla četiri optužnice, jednu protiv Radoičića.

On je uspeo da izbegne hapšenje, a potom se pojavio u Srbiji gde je saslušan u policiji, posle čega je navedeno da je uspešno prošao poligrafsko testiranje.

Vučić: Izlazak iz institucija Kosova da bude krajnja mera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi izlazak Srba iz institucija na Kosovu trebalo da bude krajnja mera, jer u suprotnom Priština ne bi bila jedina kriva za nepoštovanje Briselskog sporazuma.

„Mi svoju poziciju u svetu držimo prilično dobro, ako izađemo iz svih institucija reći će ‘više ni Beograd ne poštuje Briselski sporazum'“, rekao je Vučić za RTS.

Dodao je da, ukoliko bi Srbi izašli iz institucija, smatralo bi se da je „otvoreno bojno polje“ i da bi jedino pitanje bilo – „ko će privi nešto da uradi“.

„Ja sam za to da mi sa tim sačekamo 45 dana, da vidimo šta će da urade sa takasama, a onda da hladne glave donosimo takve mere“, rekao je Vučić i istakao da je Beograd posvećen miru i dijalogu.

On je ponovo demantovao navode da postoji rok za postizanje sporazuma sa Prištinom.

„Nema nikavih rokova, to su besmislice, ali što više vremena prolazi naši odnosi su sve lošiji“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari