Vučić: Penzije veće za 3,4,5,6 odsto 1

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će do kraja godine
biti povećane plate i penzije, a od 1. januara biće povećana i minimalna cena rada zbog čega očekuje da već u martu prosečna plata u Srbiji iznosi 430 evra.

Vućić je za Prvu srpsku televiziju rekao da povećanje minimalne zarade znači povećanje plata za osam odsto i privatnom i u javnom sektoru, dok će plate u javnom sektoru, kao i penzije do kraja godine biti povećane za „tri, četiri, pet, šest odsto“.

Imamo mi prostora, rekao je Vučić, ali je teška borba sa Međunarodnim monetarnim fondom i njima se ne sviđa uvek da povećavamo plate za vojsku i policiju.

„Važno nam je da zadržimo njihovo prisustvo, da budemo primer za sve u svetu, ali su nam građani važniji“, rekao je Vučić i napomenuo da sve treba upodobiti sa MMF.

Vučić je rekao da će, kada se govori o povećanju plata i penzija biti nešto jednokratno, nešto stalno kako bi građani bili nešto zadovoljniji.

Vučić je najavio da će sutra ili u ponedeljak potpisati ugovor sa kompanijom Leoni što bi trebalo da donese 2.200 novih radnih mesta.

Komentarišući navode da je govorio loše o trudnicama i porodiljama, on je rekao da bi trebalo da se stide oni koji falsifikuju njegove reči.

„Govorio sam o tome da su korisnici socijalne pomoći ovakvi kao ja, koji mogu konju rep da iščupaju, pa ona prijave jedno, drugo dete i ostvare minimalnu zaradu. Kada je reč o
pravima trudnica govorio sam o kao drugoj temi, ali su neki to spojili i falsifikovali moje reči“, objasnio je Vučić.

„Za trudnice sam rekao da se u Srbiji govori o malim pravima trudnica i samo sam uporedio sa Nemačkom koliko tamo traje porodiljsko, a koliko u Srbiji i konstatovao sam da porodilje u Srbiji imaju tri puta veća prava“, rekao je on.

Vučić je ponovio da se nada da će do kraja mandata Vlade Srbije prosečna plata biti 500 evra i da che Srbija imati prosečan rast privrede od 3,5 odsto godišnje.

Ove godine će biti rast 2,7 odsto, rekao je Vučić i dodao da će deficiti biti minimalan.

Vučić je najavio da će biti ratifikovan ugovor sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima vredan milijardu dolara, ali će Srbija povlačiti tranše od 200 miliona i novac će biti korišćen i za vraćanje starih dugova

„To neće uticati na rast javnog duga koji neće preći 74 odsto BDP“, smatra Vučić.

Govoreći o boravku u Nišu, on je napomenuo da je noćas bila teška noć zbog čoveka koji je u Beogradu pretio bombama, ali da je inače u kasarni divno i mirno.

Ne izigravamo heroje, super su hoteli u Niššu, a sada nema mesta ni u jednom hotelu. Danas smo i 28 ambasadora članica EU vodili na Nišku tvrđavu, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari