Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac na Spomenik junacima sa Košara i ocenio da su oni vodili nemoguću bitku protiv daleko nadmoćnijeg protivnika, znajući da je zemlja koju brane važnija od svega.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac na spomenik vojnicima sa Košara povodom 22. godišnjice završetka te bitke i povlačenja Vojske Jugoslavije (VJ) sa Kosova i Metohije.

On je u neformalnom razgovoru sa učesnicima te bitke kazao da „ako ništa drugo nije urađeno, danas bar sme da se govori“ o borbama na granici sa Albanijom u kojima je stradalo 108 pripadnika VJ.

„Beskrajno vam hvala na časti koju ste dali za Srbiju. Bar zajedno da pokušamo da se to ne zaboravi“, kazao je Vučić posle polaganja venaca ispred spomenika u blizini KBC Dragiša Mišović u Beogradu.

Dodao je da bi „oko ili posle Vidovdana“ voleo da se ponovo vidi sa veteranima borbi na Košarama i da „u manje formalnom razgovoru“ vide šta bi još država mogla da učini za njih a da je realno ostvarivo.

„Kad vas vidim dobijem dodatnu energiju da se bar sa ono malo rizika još snažnije borim za Srbiju“, kazao je Vučić.

Venac na spomenik položila je i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna Darija Kisić Tepavčević.

Bitka je vođena od 9. aprila do 14. juna 1999. godine oko graničnog prelaza Rasa Košare, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bio je da se presecanjem komunikacije jedinica Vojske Jugoslavije (VJ) u Đakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija na Kosovo i ovladavanje prostorom Metohije.

S jedne strane u borbama su učestvovali delovi 125. i 549. motorizovane brigade VJ, elementi 63. i 72. specijalne brigade, kao i grupa stranih dobrovoljaca meĐu kojima je najviše bilo Rusa.

S albanske strane učestvovali su pripadnici OVK, regularne albanske vojske, Legije stranaca i NATO avijacija, čiji su avioni svakodnevno bombardovali položaje VJ i otežavali dopremanje hrane, municije i pojačanja.

Prema rečima ratnog komandanta 125. brigade Dragana Živanovića, u borbama za Košare poginulo je 108 pripadnika VJ dok ih je oko 150 ranjeno. Poginulo je 18 oficira i podoficira, 50 vojnika na redovnom služenju vojnog roka, 13 rezervista i 20-ak dobrovoljca, među kojima i Rus iz okoline Habarovska Vitalij Glebovič (34). VJ je izgubila i jedno borbeno oklopno vozilo M-86.

Prema procenama VJ, na drugoj strani poginulo je nekoliko stotina pripadnika OVK, dok ih je oko 300 ranjeno. Mđu strancima dokumentovana je pogibija Francuza Arnoa Pjera (28) (verovatnog snajperiste), Italijana Frančeska Bidera (38) i Alžirca Murada Muhameda Alija.

Tokom bitke uništeno je i pet tenkova regularne albanske vojske, u pokušaju da se tenkovima probije odbrana VJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari