Vučić ponudio pomoć poplavljenoj Veneciji 1Venecija Foto: FoNet/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučeća italijanskom predsedniku Serđu Matareli povodom prirodnih katastrofa u Veneciji i ponudio pomoć Srbije u otklanjanju posledica u regionu Veneto.

„Duboko su me potresli prizori poplavljene Venecije, tog jedinstvenog simbola italijanske i svetske civilizacije… Srbija je i u ovim teškim trenucima uz Italiju i, kao pouzdan prijatelj, spremna je da, uz snažnu podršku, pruži i svaku vrstu pomoći u otklanjanju posledica prirodne katastrofe i obnovi vredne kulturne baštine“, naveo je Vučić u pismu.

On je dodao da će se Srbija zauvek sa velikom zahvalnošću sećati pomoći koju je Italija pružila tokom poplava koje su 2014. godine pogodile Srbiju.

„Dozvolite mi da Vam izrazim iskreno saučešće zbog žrtava razorne sile prirode, kao i da Vas zamolim da moje duboko saosećanje prenesete porodicama stradalih“, navodi se u pismu Vučića.

Vučić je pismo poslao i predsedniku regije Veneto Luki Zaji.

NIVO VODE U VENECIJI I DALJE RASTE

Nivo vode u Veneciji ponovo raste, tri dana nakon najvišeg zabeleženog nivoa poplave u poslednjih 50 godina. Predviđa se da će nivo vode danas dostići 1,60 metara, što je mnogo iznad normalnih nivoa.

Italijanska vlada proglasila je vanredno stanje u tom gradu, a poplava je prouzrokovana obilnom kišom koja se poklopila sa punim mesecom koji je doneo visoku plimu, a vetar ju je naneo na Veneciju.

Takođe, Venecija je grad prepun kanala, pa je u opasnosti i zbog porasta nivoa mora usled klimatskih

Vlasti su počele izgradnju pokretnih barijera nazvanih „Mojsije“ koje imaju za cilj da spreče poplave ali ovaj projekat usporavaju kritike ekologa koji smatraju da će time biti uništen ekosistem lagune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari