Vučić: Odluka EU o uvođenju kovid pasoša bila bi skandalozna, ali odlična za Srbiju 1Foto: FoNet/Instagram Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Manami da bi eventualna odluka EU da omogući ulazak jedino onima koji su primili vakcine zapadnih kompanija bila skandalozna, ali i odlična za Srbiju.

Posle razgovora s kraljem Bahreina Hamadom bin Isom al Kalifom, Vučić je televiziji Pink rekao da bi odluka EU o uvođenju takvih kovid pasoša „veoma loša i skandalozna i suprotna najvažnijim evropskim vrednostima“.

„Računam da mi neće zameriti jer EU baštini slobodno mišljenje i da neću biti kažnjen ni ja ni Srbija. Pričali su o slobodi tržišta, sad kažu hajde da zaštitimo tržište, pričali su o slobodi kretanja, sada govore kako da je ograniče. A onda nešto još gore, gledaće kako da napakoste onima koji su se vakcinisali, ali ne uz njihovu dozvolu“, kazao je Vučić.

Naveo je da „ne veruje“ da EU može da donese takvu odluku, ali da bi ona imala „odlične strane“ za Srbiju.

„Uveren sam da niko u Evropi ne misli stvarno da donese takvu odluku, ali ako se to desi, reći ćemo ‘Hvala, razumeli smo šta mislite o regionu i o našoj zemlji’, a naša zemlja će brzinom munje da ide napred“, dodao je Vučić.

On je rekao da bi u slučaju uvođenja kovid pasoša pitao EU kako će da prime mađarskog premijera (Viktora Orbana) koji je primio kinesku vakcinu.

„Ja ću da se vakcinišem kineskom vakcinom, posebno sad kad sam čuo da postoji mogućnost za takvu odluku, to onda znači da nema ništa od dijaloga sa Prištinom. Ubrzali su me, baš ću da primim kinesku vakcinu dan nakon što donesu takvu odluku“, kazao je Vučić.

Naveo je da bi Srbija u tom slučaju napravila laboratoriju za brze PCR testove i da bi izdavala rezultate za dva sata kako bi ljudi koji su primili kinesku vakcinu „mogli da idu gde god hoće po Evropi“.

„Srbija će biti otvorena za sve, pozvaćemo 1,3 milijarde Kineza, oni neće moći da idu po Evropi, pozvaćemo 140 miliona Rusa, celu Latinsku Ameriku i celu Afriku, pa ceo Persijski zaliv, pa Tursku čiji građani takođe primaju kineske vakcine“, dodao je Vučić.

Razvijaćemo odnose sa Bahreinom, potrebno vreme

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Manami da je sa kraljem Bahreina Hamadom bin Isom al Kalifom razgovarao o mnogo tema i da veruje da će dve zemlje vremenom izgraditi partnerske odnose.

„Bio je to važan susret, otkrivamo nove ljude, biće mnogo dobrih kontakata. Porodica koja upravlja Bahreinom je snažna, gradićemo vremenom još bliže odnose“, rekao je Vučić televiziji Pink.

Vučić je kazao da je kralj Bahreina potvrdio da će Srbija biti prva država koju će posetiti po okončanju korona-krize.

„Oni su pričali o svojim problemima u regionu, mi o svojim. Pokazali su ogromno poštovanje prema Srbiji kao slobodnoj, nezavisnoj i suverenoj državi“, naveo je Vučić.

Dodao je da veruje da je do kraja godine moguće otvaranje ambasada i u Beogradu i u Manami.

„Nas je do sada pokrivala ambasada Bahreina u Moskvi, odakle se Srbija ne vidi“, rekao je Vučić.

Naveo je da je sa državnim vrhom Bahreina razgovarao o razvoju saradnje u oblasti turizma, poljoprivrede, o vojno-tehničkoj saradnji, kao i o koordinaciji minstarstava spoljnih poslova na mesečnom nivou, „o svim važnim međunarodnim pitanjima u svim institucijama, organima i organizacijama“.

Dodao je da će danas na ekonomskom forumu članovi srpske delegacije predstaviti mogućnosti ulaganja u Srbiju i da će ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potpisati prvi sporazum Srbije i Bahreina.

Vučić je rekao i da je trgovinska razmena dve zemlje mala, da će ona biti uvećana, ali da je za to potrebno vreme, i dodao da je Bahrein zainteresovan za srpske poljoprivredne proizvode, pre svega za maline.

Vučić: Odluka EU o uvođenju kovid pasoša bila bi skandalozna, ali odlična za Srbiju 2
Foto: FoNet/Instagram Budućnost Srbije

Kralj prihvatio poziv da poseti Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je kralj Bahreina Hamad bin Isa al Kalifa prihvatio poziv da poseti Srbiju, uz navode da će to biti prva zemlja koju će posetiti po okončanju pandemije korona virusa.

Verujem da ćemo uspeti da stvorimo brojne prijateljske odnose i tek ćemo sada, u okviru Ekonomskog foruma, videti prilike za saradnju u različitim oblastima, od bankarskog sektora, osiguravajućih kompanija, nekretnina, poljoprivrede, turizma ili vojne saradnje, rekao je Vučić novinarima u Manami.

Vučić je najavio i da će ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sa predstavnicima Kraljevine Bahrein potpisati memoradum o saradnji.

Prema njegovim rečima, razgovarali su i o mogućnostima da do kraja godine budu otvorene ambasade dve države, navodeći da Srbiju sada „pokriva“ ambasada Bahreina iz Moskve.

Vučić je rekao i da je sa kraljem Hamadom razgovarao o regionalnim pitanjima – „oni su o svojim problemima u regionu govorili, mi o svojima“.

Bio sam ponosan što mogu da predstavim jednu zemlju kao što je Srbija, rekao je Vučić.

Posvećeni smo produbljivanju veza sa Bahreinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Manami, gde se sastao s kraljem Bahreina, Hamadom bin Isom al Kalifom, rekao danas da je Srbija posvećena produbljivanju političkih i ekonomskih odnosa sa tom kraljevinom.

„Jednom kada ova teška vremena praćena neizvesnostima izazvanim pandemijom korona virusa budu iza nas, nadam se i verujem, da ćemo moći da sprovedemo sve pogodne mehanizme za postizanje zajedničkih ciljeva, ali i za doprinos prosperitetu i blagostanju“, rekao je Vučić novinarima nakon svečanog dočeka u Manami.

On je zahvalio na „toploj dobrodošlici“ i pozvao kralja Bahreina da poseti Beograd.

„Kraljevina Bahrein je geografski daleko od Srbije, ali nam je blizu srca. Zemlja koja nam pruža nesebičnu podršku kada je potrebno šaljući nam značajnu količinu medicinske opreme i to nikada nećemo zaboraviti“, rekao je Vučić.

Dodao je da je njegova poseta Bahreinu pokazatelj produbljivanja veza i dobrih odnosa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari