Zvanični pregovori o formiranju vladajuće koalicije i nove Vlade Srbije počeće nakon što novoizabrani predsednik Republike Tomislav Nikolić položi zakletvu i u skladu s kompletnom ustavnom i zakonskom procedurom. Neformalnih kontakata među strankama, naravno, ima, ali to s kim razgovaramo sačuvaću za sebe, jer konkretnih dogovora još nema – kaže za Danas Aleksandar Vučić, zamenik predsednika Srpske napredne stranke.

Vučić ocenjuje da vlada koju bi formirali demokrate i socijalisti „jednostavno ne bi imala legitimitet“, ukazujući da je situacija u Srbiji posle pobede Nikolića na predsedničkim izborima „mnogo jasnija“. Bivša vladajuća koalicija okupljena oko DS „izgubila je legitimitet da upravlja Srbijom“, ističe Vučić.

On nije želeo da odgovori na pitanje da li će na današnjoj sednici Glavnog odbora SNS biti doneta odluka o mogućem mandataru nove vlade, ali ni ko će u narednom periodu, do izborne skupštine SNS u septembru, voditi naprednjake.

Predsednik SNS Tomislav Nikolić danas će, kako je i obećao u kampanji između dva izborna kruga, na sednici Glavnog odbora koja će biti održana u Centru Sava, podneti ostavku na tu funkciju. Tom prilikom će, kako se očekuje, najverovatnije biti odlučeno ko će menjati Nikolića na mestu lidera do Skupštine SNS, koja bi trebalo da bude održana do kraja godine.

Prema informacijama iz naprednjačkog tabora, gotovo je sigurno da će novoizabrani predsednik Srbije mandat za formiranje nove vlade ponuditi stranci koja je osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima – Srpskoj naprednoj, a mandatar će biti Jorgovanka Tabaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari