Vučić: Priče o sporazumu sa Kosovom ne zavise od političkih želja nego od kompromisa 1Foto: Beta/Miloš Miškov (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Minhenu, komentarišući izjavu predsednika Kosova Hašima Tačija da očekuje konačni sporazum sa Beogradom do kraja godine, da tu priču sluša već sedam godina.

„To ne zavisi od političkih želja, to zavisi od političke realnosti i spremnosti da se razgovara o kompromisu“, ocenio je Vučić u izjavi novinarima nakon što je u Nemačkoj prisustvovao potpisivanju Pisma o namerama o obnovi železničkog saobraćaja sa Kosovom i o završetku izgradnje auto-puta od Beograda do Prištine.

On je ocenio da će ti infrastrukturni radovi i saobraćajno povezivanje biti od velike koristi ne samo za centralnu Srbiju već i za srpski narod na Kosovu, naročito za one koji žive u delovima Kosova koji nisu neposredno naslonjeni na centralnu Srbiju.

Vučić je rekao da će to omogućiti i proširenje saobraćajnih veza ali i slobodan protok ljudi, robe i kapitala i uputio zahvalnost američkom predsedniku Donaldu Trampu na posredovanju američke administracije u tom poslu.

Komentarišući optužbe srpske opozicije da nastavlja pregovore sa Prištinom uprkos činjenici da Kosovo nije ukinulo takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, Vučić je rekao da to pokazuje koliko njegovi politički protivnici ne poznaju stvari o kojima govore.

„Mi ne pregovaramo o statusu, mi govorimo o onome što nama ide u prilog. Mi o statusu čak i ne razgovaramo. Nego razgovaramo o slobodnom protoku ljudi, robe i usluga. Ali neki to ne mogu da razumeju i očaj ih dovodi u situaciju u kojoj mogu samo da prete. Te pretnje ja odavno slušam a jedino što se menja su brojevi ljudi koji ih podržavaju, i onih na ulicama i brojevi podrške u narodu“, rekao je Vučić.

Odgovarajući na ocene bivšeg zvaničkika Pentagona Majkla Karpentera da je situacija u Crnoj Gori, posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, postala deo propagande i kampanje dezinformisanja koju vodi Rusija, Vučić je rekao da bi samo voleo da mu Karpenter kaže koja to prava Srbi imaju u Crnoj Gori.

„Da li Srbi, koji čine 30 odsto stanovništva, imaju ista prava koja imaju Albanci u Makedoniji?“, upitao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše izjavu bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja, koji je svom nasledniku na čelu Vlade Aljbinu Kurtiju rekao da će imati „težak razlaz“ ako ukine takse na robu iz Srbije i BiH, Vučić je kratko odgovorio: „Šta me briga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari