Vučić: Prikaz snažne vojske za odbranu, nadam se da nećemo morati da je upotrebimo 1Foto: Printskrin

Građani Srbije danas će na vojno policijskoj paradi u Nišu videti najmoćniju prezentaciju srpskog oruđa i oružja, moćno i snažno ratno vazduhoplovstvo, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističući da jačanje vojske služi u odbrambene svrhe.

Vučić je posle sastanka sa komandantima jedinica Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i sa resornim ministrima rekao da će na paradi učestvovati 4.000 pripadnika vojske i policije, a da su očekivanja da za dve godine na paradu izađe njih 10.000.

On je kazao i da se nada da Srbija nikada neće morati da ih upotebi protiv bilo koga.

„Naš je cilj da za dve godine posle određenih promena izvedemo i 10.000 ljudi. Ako su u Moskvi mogli 13.000 možda možemo i mi da za dve godine izvedemo 10.000. Nadam se da nećemo morati nikada ih upotrebimo protiv bilo koga. Sve ovo treba da služi u svrhu odvraćanja od napada agresora na Srbiju“, rekao je Vučić.

Predsednik je izjavio i da je Srbija, uz Mađarsku, Poljsku i Rumuniju, najveći naručilac helikoptera u ovom delu sveta i najavio da će Srbija imati šest naoružanih kineskih bespilotnih letelica.

„Malo zemalja pravi bespilotne letelice, a Kina je na tom polju broj jedan“, rekao je Vučić dodavši da je tačna rečenica Josipa Broza Tita da „treba da živimo kao da će 100 godina biti mira, a da budemo spremni da zemlju branimo u svakom trenutku“.

„Naš budžet za odbranu je nikada veći, i ne samo taj budžet već ono što smo iz tekuće budžetske rezerve uzeli, značilo je mnogo. To olakšava poziciju jednoj relativno maloj ali nezavnisnoj zemlji da vodi nezavisnu politiku“, rekao je Vučić.

On je kazao da opremanje helikopterima i avionima i drugim oružjem i oruđem dramatično menja poziciju Srbije u vojnom i policijskom smislu.

Vučić je najavio i da će primanja vojnika i policajaca povećavati.

„Mnogo ćemo stvari morati da menjamo, ići ćemo na značajno povećanje plata. Nadam se da će se to odraziti na želju da rade, i da će se pokazati ljubavlju prema Srbiji“, rekao je Vučić.

„Polako sve popravljamo, menjamo, transformišemo zemlju u potpunosti“, istakao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari