Vučić: Primakov ostavio neizbrisiv trag u svetskoj politici 1Foto: BETAPHOTO/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/ DIMITRIJE GOLL/ MO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da je bivši ruski premijer Jevgenij Primakov ostavio neizbrisiv trag u svetskoj politici i da su građani Srbije osetili važnost njegove borbe za pravdu i pravičnost.

Na ceremoniji otkrivanja biste Primakovu u Ruskom domu, Vučić je rekao da je njegov „zaokret iznad Atlantika“ 24. marta 1999. godine, kada je odustao od planirane posete Vašingtonu zbog početka bombardovanja Jugoslavije, mnogo značio za Srbiju.

„Njegov demarš 1999. godine, poznat kao zaokret iznad Atlantika, za Srbiju je mnogo značio, ali to je bio i potpuni zaokret u spoljnoj politici Rusije koji joj i danas omogućava da sačuva stabilnost uprkos brojnim izazovima“, kazao je Vučić.

On je naveo da snaga Rusije 1999. godine i danas nisu za poređenje i ocenio da je politika Primakova bila dalekovida pošto je predvideo nastanak multipolarnog sveta.

„Mi u Srbiji iskreno cenimo sve što je uradio za Rusiju, ali i za naše pravo da postojimo i budemo svoji na svome“, rekao je predsednik Srbije.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je Primakov bio velika ličnost i da protokom vremena dolazi do izražaja njegova „veličanstvenost i značaj“ kao političara, diplomate, naučnika i humaniste.

„Jevgenij Primakov je imao sposobnost da gleda više decenija unapred, a njegov koncept multilateralizma danas je temelj međunarodne politike“, kazao je Bocan-Harčenko.

Bistu Primakovu otvorili su njegova udovica Irina Primakova i autor Andrej Tirtišnikov.

Primakov je bio premijer Rusije od septembra 1998. do maja 1999. godine, a prethodno je od januara 1996. bio šef diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari