Vučić primio akreditivna pisma novih ambasadora Kanade i Rumunije 1Vučić i novi ambasador Kanade Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Palati Srbija, akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Kanade i Rumunije.

Vučić je ambasadoru Kanade Džajlsu Normanu poželeo dobrodošlicu, istakavši da na dužnost u Beogradu stupa u godini kada Srbija i Kanada obeležavaju značajan jubilej – 80 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, Vučić i ambasador Norman su konstatovali da je jubilej ujedno i prilika za jačanje političkog dijaloga i podsticaj za razvoj partnerstva i srpsko-kanadskih veza u svim oblastima.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što se povećava priliv kanadskih investicija, jer to znači da se srpsko tržište pokazalo kao dobro mesto za ulaganje. On je izrazio nadu da će, osim rudarstva i energetike, i druge privredne oblasti biti zanimljive kanadskim privrednicima. Takođe je rekao da bismo u Srbiji mogli da koristimo  iskustva Kanade u zaštiti životne sredine.

„Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će uskoro biti otvorena direktna vazdušna linija između Beograda i Toronta, koja bi doprinela ne samo unapređenju ekonomskih odnosa, već i boljem povezivanju građana Srbije i Kanade. Oni su, tim povodom, istakli da je i srpska zajednica, koja živi na kanadskom tlu, važan most između dveju zemalja“, navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da je predsednik Vučić izrazio zahvalnost za podršku koju Kanada  pruža evropskom putu Srbije, naglasivši da naša zemlja ozbiljno  pristupa reformama, posebno u oblasti vladavine prava. Ambasador Norman je pozdravio zalaganje Srbije da se do rešenja pitanja Kosova i Metohije dođe dijalogom.

Ambasador Norman je izrazio uvažavanje za način na koji srpske vlasti  uspešno odgovoraju na izazove pandemije. Takođe je upoznao predsednika  Vučića sa planovima za proizvodnju vakcine, koju su razvili kanadski stručnjaci.

 

Akreditivna pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predala je i novoimenovana ambasadorka Rumunije Silvija Davidoju.

Poželevši ambasadorki Davidoju mnogo uspeha u diplomatskom mandatu u  Beogradu, predsednik Vučić je izrazio zahvalnost Rumuniji na principijelnom stavu da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, a time i međunarodno pravo. On je takođe rekao da Srbija veoma ceni podršku Rumunije evropskom putu Srbije, kao i konkretnu pomoć kroz prenos rumunskih iskustava iz procesa pridruživanja.

„Predsednik Vučić i ambasadorka Davidoju su se saglasili da su Srbija i Rumunija iskreni prijatelji i pouzdani partneri, izrazivši uverenje da će dobri politički odnosi da budu praćeni još boljim ekonomskim vezama i saradnjom u svim oblastima od zajedničkog interesa. Dvoje sagovornika su istakli da bi od najvećeg značaja bila izgradnja auto-puta ili brze saobraćajnice između Beograda i Temišvara. Predsednik Vučić je takođe naglasio da Srbija može mnogo da nauči od Rumunije kad je reč o korišćenju plovnosti Dunava“, navodi se u saopštenju.

Ambasadorka Davidoju je rekla da dolazi sa konkretnom agendom, kad je reč o infrastrukturnim i energetskim projektima. Osim pomenutog puta između Beograda i Temišvara, koji je izdvojen kao prioritetni projekat, ona je navela i izgradnju železničke pruge, kao i izgradnju gasnog interkonektora između dveju zemalja. Ambasadorka Davidoju je predložila i osnivanje zajedničke Privredne komore, koja treba da zbliži poslovne zajednice sa obe strane granice.

Ambasadorka Davidoju je izjavila da Srbija u Rumuniji ima iskrenog zagovornika proširenja Evropske unije na region Zapadnog Balkana, izrazivši uverenje da je i interes EU da Srbija što pre postane punopravna članica.

Predsednik Vučić je, kako se navodi u saopštenju, naglasio i značaj saradnje kroz format Kvadrilaterale, odnosno Visokog saveta za saradnju Srbije, Rumunije,  Bugarske i Grčke, jer taj vid saradnje smatra veoma značajnim za razvoj  dobrosusedskih odnosa i promociju politike mira i stabilnosti u regionu, kao i društveni i ekonomski razvoj Srbije. Zato je naglasio da bi, kada okolnosti dozvole, trebalo održati novi sastanak na vrhu. Predsednik Vučić je uputio pozdrave predsedniku Johanisu i pozvao ga  da poseti našu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari