Vučić priznao da loše stoji u Beogradu 1Foto: FoNet/ Instagram

Najavom ujedinjenja Srpske napredne stranke sa Srpskim patriotskim savezom Aleksandra Šapića, Aleksandar Vučić indirektno je priznao da njegova stranka stoji dosta loše u Beogradu i da sama ne može da dobije izbore u glavnom gradu.

Ovim manevrom pripajanja SPAS-a, Vučić želi da stvori uslove da SNS ipak pobedi u Beogradu, a za to mu je potrebno Šapićevo biračko telo koje nije beznačajno, budući da je na prošlim izborima osvojio oko 10 odsto glasova. Pitanje je, ipak, da li će svi oni koji su nekada glasali za Šapića, kao umerenog, ali ipak opozicionog lidera, krenuti za njim – kaže u razgovoru za Danas Đorđe Vukadinović, politički analitičar.

Lider SNS, da podsetimo, nakon sednice Predsedništva stranke, najavio je da je na njegov predlog Predsedništvo SNS formiralo radnu grupu koja će krenuti u razgovore sa SPAS-om Aleksandra Šapića oko ujedinjavanja u jednu političku stranku.

„Verujem da u narednih mesec dana možemo da dođemo do ujedinjenja u jednu političku opciju“, rekao je Vučić i dodao da tome prilaze iskreno i punog srca i da time šire front slobodarske i nezavisne i suverene Srbije.

Na odgovor SPAS-a Vučić neće morati da čeka mesec dana, jer je Šapić nekoliko sati nakon sednice Predsedništva SNS saopštio da je raspoložen da prihvati predlog predsednika Aleksandra Vučića o ujedinjenju dve stranke i da se nada da će dogovor o tome biti postignut, te da već možda od juna dve stranke budu deo zajedničke organizacije.

Danas je ostao uskraćen za Šapićev odgovor šta je uticalo da za dve godine lider SPAS-a promeni mišljenje i da od kategirične tvrdnje da nema saradnje sa SNS-om o zajedničkom upravljanju Beogradom, dođe do priče o ujedinjenju.

„Mogu da budem ‘Sveti Petar’, ne gradonačelnik, tu dogovora više nema. A dogovora nema jer sve ono za šta se mi zalažemo, suprotno je od onoga kako se oni ponašaju“, tvrdio je Šapić početkom 2018. godine. Sadašnjom najavom ujedinjenja dve stranke samo su potvrđene spekulacije da Šapić možda neće biti Sveti Petar, ali će svakako biti kandidat za gradonačelnika Beograda na predstojećim izborima.

Đorđe Vukadinović ocenjuje da je Šapić do kandidature za gradonačelnika mogao da dođe predizbornom ili postizbornom koalicijom sa naprednjacima, ali da bi otpor prema njegovoj kandidaturi unutar SNS bio mnogo veći.

„Ujedinjenjem dve stranke aktuelni lider SPAS-a postaje deo naprednjaka i samim tim utihnuće potencijalni otpori u SNS-u“, smatra Vukadinović, dok Boban Stojanović, politički analitičar, primećuje da Vučić sve odluke donosi proračunato kao gospodar „cost-benefit“ analize i toga šta mu donosi više koristi nego troškova.

Kaže da mu baš zato nije jasno zašto mu Šapić donosi više u stranci nego kao pouzdan koalicioni partner, što je inače obezbedio kroz republičku vladu.

„Verujem da i oni koji glasaju u Beogradu za Šapića, nisu baš blagonakloni ka Vučiću, a siguran sam da je Šapić izgubio značajan broj glasača iz 2018. godine upravo zbog toga. Tako da ja makar tu ne vidim veću korisnost za Vučića u odnosu na to da mu je Šapić siguran partner koji može na izborima u Beogradu da osvoji solidan broj glasova (svakako iznad cenzusa). Jedino što mogu da vidim kao opcije su to da Vučić ovim rešava unutarpartijski sukob u Beogradu i uvođenjem novog čoveka možda sprečava politički rat uživo između odbora koje kontroliše Stefanović i onih naprednjaka koji njega podržavaju. Verujem da je ideja da se na ovaj način smeni Stefanović sa mesta predsednika beogradskog odbora, a druga opcija je da je sada ovo neka dodatna igra, koju će Šapić da odbije pa da proba da osvoji nešto više glasova. Treća opcija je da SNS stoji značajno lošije u Beogradu nego pre tri godine i da će se ovim utapanjem Šapića to pokušati da prikaže kao manji pad“, ističe Stojanović i dodaje da od ujedinjenja dve stranke ne vidi korisnost za Vučića u izbornom smislu, a to je njemu najvažnije, te da zato objašnjenje treba tražiti u nečemu drugom.

Vest o budućem ujedinjenju SNS-a i SPAS-a nije iznenadila predstavnike opozicionih stranaka, koji smatraju da je tako nešto bilo očekivano i da se ta priča kuva već izvesno vreme.

Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd kaže da je to ujedinjenje nešto najpoštenije što je Aleksandar Šapić kao političar uradio u svojoj karijeri.

„On je dugo bio naprednjačka marioneta, na šta smo mnogo puta ukazivali. Bilo je tužno za gledanje kako se dodvorava SNS-u, bolno kako ćuti dok se sprovode užasno štetni projekti u Beogradu. Sada je barem svima jasno da je on deo iste korumpirane klike. Ne davimo Beograd je puno puta upozoravao na Šapića, a sada barem niko neće greškom glasati za njega misleći da je on neka alternativa Vesiću. Od svetskog šampiona, postao je šampion poltronstva i ovo mu je nagrada. Ali utakmicu za Beograd će izgubiti. Oslobodićemo Beograd i zaustaviti sve štetne projekte, napravićemo od njega dobar grad za sve a ne samo za kriminalnu naprednjačku ekipu“, ocenjuje Lazović.

Vučić priznao da loše stoji u Beogradu 2

Šapićev bivši kolega iz Demokratske stranke Borko Stefanović primećuje da je odluka o utapanju SPAS-a u SNS iznenađenje samo za one koji su predugo verovali da je Šapić nekakva opozicija i da SNS može da pobedi u Beogradu.

Stefanović, zamenik predsednika SSP, ocenjuje da Vučić hoće da podvali Beograđanima sa Šapićem.

„Znaju da su već izgubili u Beogradu pa im je potreba nova laž i kamuflaža. Verujem da se danas malo ko tako poniženo oseća kao Nebojša Stefanović i beogradski naprednjaci koje je šef bacio za jednog lažnog opozicionara i vernog slugu režima. Sada je njihova veza i ozvaničena samo sa ciljem pobede u Beogradu i nastavkom pljačke i rušenja ovog grada za njihove investitore. Sad kad i zvanično SPAS postane SNS, jasno će biti da je ta priča sa SPAS-om samo spas za Šapićevu fotelju po svaku cenu, pa makar i za formalno utapanje u SNS“, smatra Stefanović.

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac primećuje da je Šapić u Vučićevoj službi i da je bio koristan jer je dobar deo birača mislio da glasajući za njega, glasa za opoziciju, a ne za Vučića.

„Procena je da bi sada bio korisniji kao otvoreni saradnik pre svega zbog predsedničkih izbora koji su Vučiću najvažniji, a potom i zbog homogenizacije i unutarstranačkog obračuna sa Nebojšom Stefanovićem u Beogradu. Dakle, SNS i SPAS ujedinjenjem formalizuju saradnju koja je očigledna već godinama unazad. Svakako da je u pitanju izborna kalkulacija i pokušaj demonstracije snage u vremenu u kom kriminalizovani režim ulazi u svoju završnu fazu. Najavljeno ujedinjenje se može tumačiti i kao poruka istrošenim stranačkim aktivistima SNS koji su na razne zakonom nedozvoljene radnje obezbeđivali glasove za SNS, da je svako zamenljiv. Od Vučićeve parole „ne dam Gašića“, kada je mogao da štiti svoje poslušnike bez obzira na optužbe, došao je je do toga da kroz režimske tabloide najavljuje čistke u SNS. U takvoj atmosferi njihovi batinaši i aktivisti se pitaju ko je sledeći posle Belivuka, Hrkalović, Kokeze“, napominje Lutovac.

On dodaje da će sistem korupcije, ucena i pritisaka koji je uspostavio SNS kako bi se održao na vlasti biti sve manje koristan po njih same i da će zbog toga raznim manevrima, poput ovog ujedinjenja, pokušati od javnosti da sakriju osipanje koje je neminovno.

Članovi Predsedništva SNS zatečeni, nisu znali za ujedinjenje sa SPAS-om

Niko od članova Predsedništva Srpske napredne stranke nije znao da će glavna tema sednice biti ujedinjenje sa SPAS-om Aleksandra Šapića, nezvanično saznaje naš list.

– Kada je Vučić predložio formiranje radne grupe koja će sprovesti ujedinjenje sa SPAS-om, svi su bili zatečeni. Zavladao je muk, jer o tome do sada nije bilo reči. Valjda zbog faktora iznenađenja nije bilo ni pozitivnih, ali ni negativnih komentara. Jednostavno su svi ćutali. Valjda je na kraju zbog toga i zaključeno da je Vučićev predlog prihvaćen jednoglasno – kaže za Danas izvor iz Predsedništva SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari