Foto: Fonet/AP

Vučić obavestio je kongresmene o sve većem prisustvu američkih kompanija u Srbiji.

On je naglasio da je povećan nivo trgovinske razmene između Srbije i SAD, ali da je to još uvek nedovoljno i da moramo da radimo na boljem predstavljanju investicione destinacije Srbije u SAD.

Vučić je istakao da Srbija sa Sjedinjenim Američkim Državama mora da radi na rešenju kosovskog pitanja i smirivanju situacije u regionu.

Tokom susreta sa kongresmenima, Vučić je razgovarao i o načinima za promenu imidža Srbije u SAD, kao i jačanju rada srpskog kokusa, ističe se u saopštenju. „Trgovinska razmena je jedan od najvažnijih segmenata u razvoju odnosa dve zemlje, jer tu leži obostrani interes“, istakao je kongresmen Po i dodao da su istorija i ekonomski odnosi dobra baza za unapređenje naših odnosa.(kraj) js 20:03

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, posle razgovora sa američkim senatorima, najavio organizovaniji i ofanzivniji nastup Srbije i promociju njene politike u Vašingtonu.

Vučić je razgovorao sa senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem. On je rekao novinarima da se u Kongresu sve bolje govori u Srbiji. Uprkos smicalicama raznih lobista koji rade za neke druge, nije više baš tako lako naterati ljude da potpišu nešto protiv Srbije, rekao je Vučić.

Sve je veći broj onih koji poštuju Srbiju i razumeju njen značaj i žele najbolje moguće odnose SAD i Srbije, rekao je Vučić. On je rekao da je sa kongresmenima razgovarao pre svega o političkoj i ekonomskoj budućnosti Srbije, odnosima sa Rusijom, kao i o želji Srbije da sačuva nezavisnost i vojnu neutralnost.

Vučić je istakao da su „sa našom ekonomijom i njenom putanjom svi zadovoljni“.

On je ocenio da oramo biti mnogo angažovaniji: „Moramo mnogo više energije da uložimo u predstavljanje naših stavova u Vašingtonu i našu borbu. Svi imaju svoje agencije. Saudijska Arabija ima čak devet agencija koje rade za nju, milijarde uložene u američku proizvodnju. Ajde onda donesite odluku koja ide protiv Saudijaca. Emirati imaju dve agencije. Mi toliki novac nemamo, ali ćemo u budućnosti morati nešto da uradimo, jer se o mnogo čemu odlučuje ovde u Vašingtonu“, istakao je Vučić.

Vučić je rekao da moramo da imamo još ozbiljnije organizovanu Ambasadu i više ljudi koji bi radili na tim poslovima. „Bez boljih odnosa sa Amerikom, teško da možemo da napravimo mnogo toga i u Evropi, teško i da budemo ekonomski na čvrstom ekonomskom putu. I to ćemo sigurno uspeti da uradimo“, ocenio je Vučić.