Vučić: Putin nam pomaže kad god treba 1Foto: Koča Suljemanović / EPA

Kad god je potrebno predsednik Rusije Vladimir Putin je tu za Srbiju, a važno je da su Srbija i Rusija učvrstile prijateljstvo i saradnju u svim oblastima, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zahvalan sam što je Putin ukazao ogromnu čast srpskoj delegaciji i Srbiji kao državi stavljajući nas kao glavne goste ovogodišnje parade. To je pokazalo, osim toga što imamo mnogo toga zajedničkog u prošlosti, da ćemo imati mnogo toga zajedničkog u budućnosti, rekao je Vučić za Radio televiziju Srbije.

On je istakao da je sa Putinom „mnogo, mnogo vremena“ proveo razgovarajući o Kosovu i Metohiji.

Analizirali smo sva postojeća dokumenta Ujedinjenih nacija i ponašanja svih aktera na svetskoj političkoj sceni, pre svega o tom pitanju, naglasio je predsednik Srbije.

Sa predsednikom Rusije, dodao je, razgovarao je i o ekonomskoj saradnji, saradnji u oblasti energetike, vojnotehničkoj saradnji, kao i o njegovoj poseti Srbiji, koja se očekuje u oktobru ili novembru.

Vučić smatra da smo uspeli da pokažemo da je Srbija pouzdan i korektan partner Rusiji i da to ne traje jedan dan.

Svi znaju, i ovde i u Evropi i u svetu, da je Srbija na evropskom putu, ali i da kad kaže da neće da uvodi sankcije Rusiji to neće uraditi. Kad kaže da će ostati vojno neutralna i da neće da ide ni u NATO ni bilo koji drugi vojni savez, onda će se tako i ponašati, istakao je Vučić.

On je istakao da je posle poseta Ankari i Moskvi veoma zadovoljan učinjenim, ali je dodao da sada sve to treba da pretočimo u ono što radimo i što tek treba da uradimo.

To sada treba da konkretizujemo i da se to, pre svega, vidi u povećanju trgovinske razmene. Sa obe zemlje imamo značajno uvećanje trgovinske razmene u prva tri meseca ove godine i želimo da se to nastavi, naglasio je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, „apsolutno se može smatrati“ da postoji kontinuirani dijalog na vrhu dve države.

Svaki put kad smo imali problem na Kosovu, sa divljačkim upadom Albanaca na sever i prebijanjem Marka Đurića, iako je Putin imao užasnu situaciju zbog izbora i velikog požara, u roku od 24 sata se javio i mogli smo da razgovaramo o svemu.Uvek i u svakom trenutku možemo da dođemo do Putina, kazao je Vučić.

Kako kaže, trudi se da predsednika Rusije ne zamara previše i da ga ne ometa u obavljanju njegovih važnih dužnosti.

Ali, kad god je potrebno, Putin je tu za Srbiju i ja sam mu na tome veoma, veoma zahvalan, istakao je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari