Vučić: Raspored sastanaka nije lak, Srbija želi mir - ali čuvaće svoje interese 1Milorad Dodik i Aleksandar Vučić Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je politički vrh Republike Srpske (RS) obavestio o činjenicama vezanim za razgovore po pitanju Kosova i naglasio da Srbija želi mir, ali da će štititi svoje interese.

Vučić se sreo sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, predsednicom RS Željkom Cvijanović i predsednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem.

„Obavestio sam ih o svemu što sam znao ili sa svim onim sa čim verujem da možemo da se suočimo, rekao šta su principi Srbije, kako i koliko želi mir i stabilnost. Ali Srbija ima i neke svoje interese koje će morati da sačuva i zaštiti, bez obzira kakvi zahtevi i sa koje strane budu dolazili“, rekao je Vučić, u zajedničkom obraćanju u Predsedništvu Srbije.

On je istakao da je pred njim „ne lak raspored“, navodeći da dolazi izaslanik Evropske unije Mirolsav Lajčak, da zatim odlazi u Mosku pa u Vašington, kao i da ima još nekih događaja, ali o njima zasad ne može da govori.

Kako je rekao, taj tehniči deo, odnosno brojnost susreta, je „mnogo manje važan od suštinskog koji će biti teži za nas“.

Vučić je rekao da su odnosi Srbije i RS na visokom, odgovornom i ozbiljnom nivou postavljeni.

„Sa ponosom mogu da kažem da uvek i u svakom trenutku podržavamo jedni druge. Čuvamo leđa jedni drugima“, rekao je Vučić.

On je rekao da je veoma zadovoljan saradnjom sa RS, „pragmatičnom i racionalnom saradnjom sa Bosnom i Hercegovinom“ i da veruje da „možemo da napravimo da bude na još višem nivou“.

Dodik: Srbija ne treba da brine dok Vučić vodi pregovore o Kosovu

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da Srbija ne treba da brine dok pregovore o Kosovu vodi njen predsednik Aleksandar Vučić.

„Pre dolaska Vučića na vlast Kosovo je bilo izgubljena tema na međunarodnoj sceni, a danas je ponovo u fokusu zahvaljujući njemu“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare posle razgovora sa srpskim predsednikom, kome su prisustvovali i predsednica i premijer Republike Srpske, Željka Cvijanović i Radovan Višković.

„Republika Srpska zvanično podržava Beograd oko Kosova i u ovom trenutku dijalog je jedino moguć“, rekao je Dodik. On je poželeo Vučiću uspeh u predstojećim diplomatskim aktivnostima u vezi Kosova i istakao da Srbija mora da prevaziđe podele i pruži podršku Vučiću u pregovorima.

„Srbija nema potrebe da žuri sa konačnim rešenjem kosovskog pitanja“, rekao je Dodik i naveo da iako zna da Vučić podržava teritorijalni integritet BiH, on ipak želi da kaže da Republika Srpska na duge staze sebe vidi u integraciji sa Srbijom.

Dodik je rekao da je međunarodna zajednica stvorila veliki broj problema u Republici Srpskoj, rekavši da je BiH neuspeli eksperiment, i da Srpskoj treba vratiti prava stečena međunarodnim ugovorom.

Dodik je zahvalio Srbiji i Vučiću na pomoći tokom korona krize.

„Bilo je važno za vreme korone kada smo znali da možemo da računamo na Srbiju. Dobili smo u dva navrata ono što nam je bilo potrebno a medicinski sektor je odradio posao veoma uspešno“.

Prema rečima Dodika saradnja sa Srbijom je najbolja i najintenzivnija od postojanja Republike Srpske.

„Republika Srpska danas izgleda mnogo bolje, zahvaljujući projektima koji su direktno podržani od predsjednika Srbije i Vlade Srbije. U svakoj opštini Republike Srpske ima jedan projekat koji finansira Republika Srbija“, naveo je Dodik.

Da podsetimo, predsednik Srbije izjavio je u intervjuu za jedan beogradski dnevni list da nije u stanju da nasluti predlog SAD, ali jeste šta bi mogao biti predlog Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari