Vučić razgovarao sa Fabricijem o evropskim integracijama, dijalogu sa Prištinom i životnoj sredini 1Foto: BETAPHOTO/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/ DIMITRIJE GROLL/ DS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije ambasadorom Semom Fabricijem sa kojim je razgovarao o evropskim integracijama i nastavku dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je istakao da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i dodao da će u tom smislu sastanak u Ohridu ovog vikenda definisati prioritete te saradnje u cilju ekonomskog jačanja regiona.

Vučić je naglasio da Srbija mora da nastavi svoj evropski put i da je zato veoma važna dalja podrška EU, kako u sprovođenju reformi, tako i po pitanju regionalne saradnje.

Ambasador Fabrici je izrazio punu podršku Srbiji na njenom putu ka EU i naglasio važnost nastavka procesa reformi, posebno u domenu vladavine prava.

Fabrici je ponovio važnost obezbeđivanja klime koja pogoduje brzom nastavku pregovora s Prištinom u okviru dijaloga pod okriljem EU i što skorijeg zaključenja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o najznačajnim pitanjima zaštite životne sredine i mera i aktivnosti kojima će Srbija ta pitanja ubuduće rešavati, a predsednik Vučić je izrazio zainteresovanost za projekte EU u oblasti zaštite životne sredine.

Fabrici je predstavio novi program Evropske komisije, tzv. „Grin dil“, kojim EU uspostavlja nove prioritete u pravcu još viših standarda zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena.

Ambasador EU u Srbiji naglasio je značaj za Srbiju da pojača svoje napore u oblasti životne sredine do pristupanja EU i ponudio dalju podršku u zaštiti životne sredine, uključujući i rešavanje zagađenja vazduha u Beogradu.

Ta saradnja biće dodatno razmotrena u narednom periodu kao nastavak Strategije za kvalitet vazduha, koju Srbija trenutno razvija uz podršku Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari