Vučić: Rekli su "tišina, nema razgovora o ZSO" 1Foto: Koča Sulejmanović / EPA

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zatražio je danas od Evropske unije i kosovskih vlasti da kažu „šta hoće od Srbije“, jer nisu u stanju ni 15 minuta da poštuju dogovoreno i stalno menjaju pravila.

Zbog naše reakcije juče, danas imamo mir, rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sustanka sa crnogorskimpremijerom Duškom Markovićem. Vučić je izjavio da strani ambasadori neće određivati gde će Srbija raspoređivati svoje policijske jedinice. 

Oni koji su pokušali da mi to kažu nisu stigli da završe rečenicu. Dobili su odgovor koji nije bio sasvim pristojan, ali je zaštitio interese Srbije. Da nam neko određuje da li će naše jedinice biti u Nišu, Kraljevu, Kragujevcu, Vršcu, Pirotu… to nek zaborave. To ću, dok me ne smene, svaki dan da ponavljam, rekao je Vučić. On je izjavio da će Srbija, kako bi nervirala te ambasadore, svake nedelje premeštati specijalne policijske snage.

 „Nebojša, jesi me razumeo“, upitao je Vučić, obračajući se ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću.

Vučić je, odgovarajući na pitanje o suštini razgovora koje su on i predsednik Srbije Tomislav Nikolić vodili u Briselu sa delegacijom Prištine, izjavio da su pre odlaska dobili teme razgovora, koje su promenjene, pa su samo dve ostale.

Vučić je naveo da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu dogovoreno je pre četiri godine. Ta tema zauzima više od 40 odsto Briselskog sporazuma, ali za to vreme vlasti u Prištini nisu ništa uradile. Onda su rekli – „tišina, nema razgora o ZSO“, ali kada se njima nešto ne sviđa što je dogovoreno 8. decembra oko mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, onda je panika, rekao je Vučić. On je izjavio da je 8. decembra postignut dogovor o mostu, koji je prihvatila glavni prištinski pregovarač Edita Tahiri.

Prihvaćena su rešenja i trebalo je da se dogovore tehničke gluposti, i to posle konsultacija sa predstavnicima Srba iz Kosovske Mitovice, a onda su došli i rekli „zaboravite da je o tome bilo reči“, naveo je Vučić.

On je upitao o čemu onda Priština i predstavici EU pričaju ikako potporni zid kod mosta, visok 80 centimetara, sprečava slobodu kretanja, dok su zidovi albanskih kuća na Kosovu visoki četiri metra?

Ograda im je strašan, užasan problem, a to se koristi kao povod za izazivanje incidenata… Nasilnici iz Prištine tamo silom žele da urade nešto, rekao je Vučić. On je izjavio da nisu istinite tvrdnje iz Prištine da niko nije pretio severnoj Kosovskoj Mitrovici, jer je to rađeno više puta, i da se ne plaši da kaže šta se dešavalo u sredu tokom razgovora u Briselu, gde su se „na 15 minuta menjala pravila“.

Priština optužuje Srbe i vređa ih, a tokom pregovora već posle 15 minuta gazi ono što je dogovoreno. Kažu da je sve srpska propaganda i EU na to ne reaguje, niti ih opominje, rekao je Vučić.

„Kada damo ono što traže, oni kažu ‘puj pike ne važi’. Samo neka kažu šta sam slagao i neću biti ono što sam danas. Nisam lud, ovo Srbiji najmanje odgovara, ekonomija nam ide nabolje, ali nekom očigledno odgovara“, izjavio je Vučić, uz poruku da će Beograd, uprkos svemu, nastaviti pregovore. Od presudnog značaja je da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu. Jedan mesec sukoba i ratova nas vraća 10 godina unazad, konstatovao je Vučić. On je rekao da je na sastanku u Raški sa predstavnicima Srba sa severa Kosova video kod njih bes i gnev, a kod Srba južno od Ibra strah, zbog čega ih je molio da smire tenzije, kako se ne bi našao povod za sukob.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari