Vučić sa Erdoganom o infrastrukturnim projektima i bilateralnim odnosima 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, danas su u Istanbulu razgovarali o infrastrukturnim projektima turskih kompanija u Srbiji, bilateralnim odnosima u drugim temama.

„Turska je jedna od sedam ili osam najvećih svetskih sila. Kada razgovarate s predsednikom Turske, koga smatram prijateljem Srbije, onda uvek gledate na koji način da pozicionirate Srbiju. Erdogan je pokazao veliko poštovanje prema našoj zemlji“, rekao je Vučić za beogradsku Televiziju Pink.

Jedna od tema sastanka bili su infrastrukturni projekti, a Vučić istakao da su „došli i predstavnici kompanija koje rade na autoputu Kuzmin-Sremska Rača i koje rade projektnu dokumentaciju za autoput ‘Karađorđe’ „.

Dodao je da je su razgovarali i o autoputu Novi Pazar-Tutin koji bi trebalo da bude gotov za oko godinu dana. „To je veoma važan put, tu smo mnogo ljudi izgubili u saobraćajnim nerećama“, rekao je Vučić.

U Vojvodini će, rekao je Vučić, biti napravljena industrijska zona, koja će biti sedište „mnogih turskih kompanija“, te bi „Srbija postala njihova domicilna zemlja“.

„Verujem da ćemo imati ozbiljniju saradnju i u drugim sferama društvenog života od poljoprivrede, do odbrambene industrije“, naveo je predsednik.

Rekao je da je s Erdoganom razgovarao i o odnosima na Balkanu, „kako da se očuvaju mir i stabilnost“.

„Razgovarali smo i o našoj saradnji u međunarodnim organizacijama. Tražio sam razumevanje za srpsku poziciju. Znate da ne mislimo o svim pitanjima isto“, dodao je Vučić.

Vučić je najavio nove bilateralne sastanke u Beogradu, kao i trilateralni sastanak s Bosnom i Hercegovinom, u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari