Vučić sa Makronom naredne sedmice 1Arhiva Foto: EPA-EFE/ KOČA SULEJMANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se početkom naredne sedmice sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu, saznaje Danas iz diplomatskih izvora.

Prema rečima naših sagovornika, Vučić će od ponedeljka do srede učestvovati na dva skupa u prestonici Francuske – na drugom Pariskom mirovnom forumu i 40. zasedanju Generalne konferencije Uneska. Makron je, ističu diplomate, domaćin Foruma i predviđeno je da sa Vučićem razgovara „oči u oči“ na marginama tog samita.

Podsetimo, predsednik Francuske je u julu boravio u dvodnevnoj poseti Beogradu, kada je potpisano više od 20 sporazuma o saradnji dveju država i kada se obratio građanima okupljenim na Kalemegdanu na srpskoj jeziku.

Makron i Vučić razgovarali su i u septembru, tokom godišnjeg zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Predsednik Srbije izjavio je da mu je francuski predsednik tom prilikom rekao: „Aleksandre, računajte na Francusku, punu podršku Pariza imate za vaš evropski put.“

Zbog protivljenja Francuske i još nekih država članica Evropske unije, poput Holandije, još nisu otvoreni pregovori o članstvu Severne Makedonije i Albanije o članstvu u EU. Emanuel Makron u više navrata je tokom prethodnih meseci ponovio stav da nema daljeg širenja Unije bez unutrašnjih reformi tog bloka, a u javnosti se uveliko spekuliše da se Pariz zalaže za uspostavljanje „privilegovanog partnerstva“ sa Zapadnim Balkanom umesto punopravnog pridruživanja EU.

Takav scenario bi, tvrde nezvanično pojedine diplomate za Danas, podrazumevao da Francuska, između ostalog „da novac državama Balkana za infrastrukturne i razvojne projekte“, a očekuje se i da će Makron ubrzo i zvanično zatražiti da se „izmeni metodologija proširenja Unije“.

S druge strane, francuski ambasador u Srbiji Žan-Luj Falkoni poručio je nedavno da „nema veta, niti nekakvog alternativnog prijateljstva – radi se o poboljšanju procesa pristupanja“, naglasivši da se „Francuska zalaže za punopravno članstvo zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju u EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari