Vučić sa Pensom: Govorio sam bez rukavica 1Foto: Printscreen / RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Vašingtonu sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Majkom Pensom.

Reporter RTS iz Vašingtona javlja da je Vučić sumirao sastanak sa Pensom i posetu SAD u nekoliko reči – da je dobro danas biti državljanin Srbije u Vašingtonu. Vučić je čestitao Pensu i predsedniku SAD Donaldu Trampu pobedu na izborima i pozvao ih je da posete Srbiju, obećavajući najbolji doček u ovom delu Evrope.

Tema razgovora su bili odnosi Srbije i Amerike, ali i odnosi u regionu. Postignut je visok nivo saglasnost oko ključnih pitanja. Stavljeno je na znanje da je Srbija za mirno rešavanje problema i to u doglednom periodu.

– U većini pitanja, po mnogim važnim temama smo se saglasili. Govorio sam nešto drugačije, bez rukavica, otvoreno i u jednom trenutku je Pens rekao da mu se dopada što pričamo otvoreno, istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da je sa Pensom dogovorio i nastavak lične komunikacije. „Mislim da ovaj sastanak, posle važnih sastanak sa senatorima i predstavnicima Predstavničkog doma Kongresa, doprineo učvršćivanju srpsko-američkih odnosa, stvaranju većeg poverenja i još snažnijeg prijateljstva“, napomenuo je predsednik Srbije.

– Moj posao je da Srbija ne bude suprotstavljena Sjedinjenim Ameriиkim Državama (SAD),
ali nije tu da udovolji svakom zahtevu bilo koga u svetu, imamo svoju suverenu politiku, gradimo što bolje odnose sa Amerikom, ali čuvajući svoje odluke, ocenio je večeras Vučić za Pink.

Tema razgovora bio je i odnos prema Rusiji. Govorio sam jasno kako mi posmatramo određene stvari u regionu u kojima imamo podršku Rusije, a nemamo nekih drugih zemalja, rekao je Vučić.

Upitan da li je na sastanku bilo reči o slučaju ubistva braće Bitići ili paljenju Ambasade SAD u Beogradu, Vučić je odgovorio da je Pens bio korektan i nije želeo da ga dovede u tešku poziciju.

Mi znamo šta su naše obaveze i nijednog trenutka nisam bežao od obaveza Srbije u slučaju Bitići, rekao je Vučić, ali želim da je odbranim i sačuvam od uvreda pojedinih advokata.

Vučić je ocenio da činjenica da ga je Pens ispratio do kapija Bele kuće predstavlja veliku čast ne njemu, već Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari