Foto: Printscreen / RTS

Reporter RTS iz Vašingtona javlja da je Vučić sumirao sastanak sa Pensom i posetu SAD u nekoliko reči – da je dobro danas biti državljanin Srbije u Vašingtonu. Vučić je čestitao Pensu i predsedniku SAD Donaldu Trampu pobedu na izborima i pozvao ih je da posete Srbiju, obećavajući najbolji doček u ovom delu Evrope.

Tema razgovora su bili odnosi Srbije i Amerike, ali i odnosi u regionu. Postignut je visok nivo saglasnost oko ključnih pitanja. Stavljeno je na znanje da je Srbija za mirno rešavanje problema i to u doglednom periodu.

– U većini pitanja, po mnogim važnim temama smo se saglasili. Govorio sam nešto drugačije, bez rukavica, otvoreno i u jednom trenutku je Pens rekao da mu se dopada što pričamo otvoreno, istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da je sa Pensom dogovorio i nastavak lične komunikacije. „Mislim da ovaj sastanak, posle važnih sastanak sa senatorima i predstavnicima Predstavničkog doma Kongresa, doprineo učvršćivanju srpsko-američkih odnosa, stvaranju većeg poverenja i još snažnijeg prijateljstva“, napomenuo je predsednik Srbije.

– Moj posao je da Srbija ne bude suprotstavljena Sjedinjenim Ameriиkim Državama (SAD),
ali nije tu da udovolji svakom zahtevu bilo koga u svetu, imamo svoju suverenu politiku, gradimo što bolje odnose sa Amerikom, ali čuvajući svoje odluke, ocenio je večeras Vučić za Pink.

Tema razgovora bio je i odnos prema Rusiji. Govorio sam jasno kako mi posmatramo određene stvari u regionu u kojima imamo podršku Rusije, a nemamo nekih drugih zemalja, rekao je Vučić.

Upitan da li je na sastanku bilo reči o slučaju ubistva braće Bitići ili paljenju Ambasade SAD u Beogradu, Vučić je odgovorio da je Pens bio korektan i nije želeo da ga dovede u tešku poziciju.

Mi znamo šta su naše obaveze i nijednog trenutka nisam bežao od obaveza Srbije u slučaju Bitići, rekao je Vučić, ali želim da je odbranim i sačuvam od uvreda pojedinih advokata.

Vučić je ocenio da činjenica da ga je Pens ispratio do kapija Bele kuće predstavlja veliku čast ne njemu, već Srbiji.