Vučić sa političkim direktorom Forin Ofisa: Potreban jasan plan za proširenje EU 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas generalnog direktora za politička pitanja u Ministarstvu za spoljne poslove i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva Ričarda Mura, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu.

Kako se navodi u saopštenju kabineta predsednika, Vučić je u razgovoru rekao da je za Srbiju važno jačanje političkog dijaloga sa Ujedinjenim Kraljevstvom, posebno u novim okolnostima, koje nastaju nakon izlaska te zemlje iz Evropske unije.

On je, takođe, izrazio interes za jačanje ekonomske saradnje dveju zemalja.

Vučić je, dodaje se u saopštenju, zahvalio na kontinuiranoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva evrointegracijama Srbije, ali i naglasio potrebu za postojanjem jasnog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo, jer je proces evropskih integracija Zapadnog Balkana od suštinskog značaja za mir i stabilnost u regionu.

On je britanskom zvaničniku preneo utiske sa sastanka u Parizu i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i, s tim u vezi, istakao da je veoma važno što je i Velika Britanija tražila od prištinskih vlasti da ukinu takse.

On je političkog direktora Forin Ofisa Mura upoznao sa inicijativom za primenu četiri slobode – kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala – na Zapadnom Balkanu, pokrenutoj sa premijerima Albanije i Severne Makedonije.

Ričard Mur je rekao da pozdravlja napore za stabiliziciju odnosa u regionu.

On je naglasio da Forin Ofis podstiče jačanje političkog dijaloga između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva i najavio radne posete, koje bi doprinele jačanju saradnje dveju zemalja u različitim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući i odbranu, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari