Vučić sa predstavnikom EP: Punopravno članstvo u EU prioritet 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsedavajućim Delegaciji Evropskog parlamenta pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija Eduardom Kukanom, sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije i reformskim procesima.

U tazgovoru je bilo reči o dijalogu sa Prištinom i situaciji u regionu, navodi se uu saopštenju Kabineta Predsednika Srbije.

Vučić je istakao da punopravno članstvo u EU predstavlja spoljnopolitički prioritet Srbije i naglasio da je celom regionu mesto u Evropskoj uniji, što bi doprinelo bržem ekonomskom razvoju zemalja Zapadnog Balkana.

Srpski predsednik je obavestio predsedavajućeg Delegaciji Eduarda Kukana o razlozima za prekid dijaloga sa Prištinom, naglasivši da nije ispunjena obaveza iz Briselskog sporazuma, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština. On je izrazio zabrinutost namerama Prištine da formiraju tzv. vojsku Kosova i naglasio da će to dovesti do destabilizacije situacije u regionu.

„Srbija je spremna za nastavak dijaloga, čak i u situaciji pojačanih političkih i bezbednosnih tenzija nepovoljnih, pre svega, za Srbe na Kosovu i Metohiji“, istakao je Vučić.

On je naglasio da je, u skladu sa novim preporukama Venecijanske komisije, u septembru ove godine predstavljen revidirani Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, navodi se u saopštenju.

Predsedavajući Delegaciji Eduard Kukan je pozitivno ocenio ekonomski napredak Srbije, istakavši da su strani investitori zadovoljni poslovnom klimom u Srbiji, što Evropska unija pozdravlja. On je naglasio da mu je drago što je Srbija stub stabilnosti u regionu i dodao da je neophodno raditi na poboljšanju situacije u oblasti vladavine prava i slobode medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari