Vučić sa Ramom i Zaevim: Kriza dodatno naglasila potrebu za intenziviranjem saradnje 1Foto: BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS (Arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na sastanku, putem video-linka, sa premijerom Albanije Edijem Ramom i premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim, kojim je, kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, obnovljena inicijativa za unapređenje regionalne saradnje, koja je pokrenuta prošle godine.

Konstatovano je da je inicijativa u potpunosti u skladu sa Berlinskim procesom, i da predstavlja dobru osnovu za predstojeći Samit lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan u Sofiji.

Aktivnosti inicijative za unapređenje regionalne saradnje bile su odložene zbog   pandemije KOVID-19, kao i zbog   izbora   održanih   u Severnoj Makedoniji i Srbiji, podseća se u saopštenju.

Trojica lidera su se  saglasili da je  ova kriza   dodatno   naglasila   potrebu   za   intenziviranjem   saradnje   i regionalnim ekonomskim povezivanjem.

Lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije su posebno istakli da je od izuzetne važnosti za zapadnobalkansku šestorku da se dodatno angažuje na unapređenju regionalne saradnje, te su stoga uputili poziv Prištinida se pridruži ovoj inicijativi.

Poziv je usledio nakon utvrđivanja okvira koji je definisan u Vašingtonu u septembru ove godine između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova   Avdulaha Hotija.

Predsednik   Vučić   i   premijeri   Rama   i   Zaev   dogovorili   su   se   i   da formiraju stalnu radnu grupu koja će uključivati zvanične predstavnike vlada svake od zemalja učesnica, u cilju ubrzanja procesa potpisivanja i sprovođenja dogovorenih aktivnosti u okviru inicijative za unapređenje regionalne saradnje.

Učesnici   sastanka   su   se   saglasili   da   ova   inicijativa   može   da   se iskoristi i za identifikovanje zajedničkih infrastrukturnih projekata usmerenih   na   razvoj   regiona,   a   u   skladu   sa   Ekonomsko-investicionim paketom EU za zemlje Zapadnog Balkana.

Trojica   lidera   su   izrazili   nadu   da   će   i   Vlade   Crne   Gore   i   Bosne   i Hercegovine   uskoro   moći   da   se   pridruže   ovoj   inicijativi,   čime   bi   se ostvarila bolja ekonomska saradnja između svih država regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari