Vučić sa švajcarskom zvaničnicom o dualnom obrazovanju 1Foto. BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na sastanku sa predsednicom Saveta za dualno obrazovanje Švajcarske Ursulom Rejnold rekao da saradnja u oblasti obrazovanja predstavlja jedan od najznačajnijih segmenata već dobrih bilateralnih odnosa Srbije i Švajcarske, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Vučić je posebno istakao da je razvoj dualnog obrazovanja jedan od strateških ciljeva Vlade Srbije koji će omogućiti dalje smanjenje stope nezaposlenosti, dostizanje održivog razvoja srpske privrede, sprečavanje odliva stručnog kadra i kvalifikovane snage i pripremiti mlade ljude da rade u najboljim kompanijama u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije je zahvalio sagovornicima na dosadašnjoj pruženoj pomoći i saradnji na ovom planu i rekao da Srbija smatra Švajcarsku zemljom sa jednim od najboljih obrazovnih sistema i da upravo zbog toga želi da primeni njen model dualnog obrazovanja i prilagodi ga uslovima u Srbiji.

On je takođe zahvalio na pomoći švajcarske Vlade od osam miliona švajcarskih franaka za implementaciju projekta „Od obrazovanja do zapošljavanja (E2E)“ u opštinama Knjaževac, Kragujevac, Kruševac, Novi Pazar i Pirot a kojim se omogućava lakše zapošljavanje mladih.

Predsednica Saveta Rejnold pohvalila je rad svih institucija koje rade na implementaciji dualnog sistema u Srbiji i zahvalila predsedniku Vučiću na ličnom angažovanju po ovom pitanju.

Na sastanku je dogovoreno da se u decembru ove godine u Beogradu održi konferencija na kojoj se planira učešće preko hiljadu kompanija i gde će biti predstavljene sve prednosti dualnog obrazovanja i dostupnost kvalifikovanih kadrova za dalji razvoj ukupne ekonomije Srbije, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari