Vučić se zhvalio Burundiju na povlačenju priznanja Kosova 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Burundi Alena Emea Njamitvea, kome je izrazio veliku zahvalnost za odluku te zemlje da povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Predsednik Vučić je, tim povodom, zahvalnost izrazio i u svom pismu za predsednika Burundija Pjera Kurunzizu, koje je uručio ministru Njamitveu. Predsednik Vučić je predsednika Kurunzizu pozvao da poseti Srbiju i da u budućnosti zajedno rade na podsticanju međudržavnih odnosa.

Ministar Njamitve je preneo pozdrave predsednika Kurunzize i naglasio da je upravo od njega potekla jasna instrukcija o povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, pošto su pažljivo razmotrene sve okolnosti, između ostalog i relevantni međunarodni akti, poput Rezolucije Saveta bezbednosti UN, kao i prijateljski odnosi Beograda i Budžumbure iz perioda nekadašnje SFRJ. Ministar Njamitve je ponovio podršku Burundija teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Dvojica sagovornika su saglasna da postoje brojne mogućnosti za razvoj saradnje u oblastima trgovine, odbrane i bezbednosti, rudarstva i javnih finansija, kao i u obrazovanju, kulturi i sportu.

Izraženo je očekivanje da će u što skorije vreme biti usaglašeno osam predloženih međudržavnih sporazuma, koji bi bili temelji za intenzivnije kontakte i jače veze između Srbije i Burundija. Srbija će uskoro u glavnom gradu Budžumburi otvoriti diplomatsku kancelariju, najavio je predsednik Vučić, a saopštio je njegov kabinet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari