"Bio sam preoštar, ali srpski narod bi se ponosio" 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će sednica parlamenta na kojoj će govoriti o toku dijaloga Beograda i Prištine biti održana u utorak, 22. juna.

Na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da će tada „podrobno, detaljno i temeljno“ biti razmatrano svako pitanje od ključnog značaja za situaciju na Kosovu i Metohiji.

„Govorićemo o planovima i idejama, ali i o objektivnoj situaciji sa kojom se suočavamo u međunarodnoj zajednici“, rekao je on.

Ponavljali su kada, kada, kada? Dobili su jedno – nikad. Nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova, rekao je Aleksandar Vučić, prepričavajući novnarima u Predsedništvu Srbije jučerašnji prvi susret sa premijerom Kosova, Albinom Kurtijem i njegovom delegacijom, u Briselu, u okviru Briselskog dijaloga.

Predsednik Srbije, iako je i sam priznao da nije bio taktičan, da se u par navrata “detonirao” zbog onoga što je tokom razgovora ispostavila kosovska delegacija, zapravo se hvalio “oštrim” reakcijama i grubošću. Kako je rekao, možda je i uvredio Albina Kurtija, ali, istakao je, istovremeno, da mu posle nije bilo žao. Naznačio je i da je preterao i bio neprijatan, ali i da će ubuduće pokušati da spusti ton. Potom je, uprkos izražavanju svesti o štetnosti sopstvenih reakcija, rekao da bi narod Srbije bio ponosan na nivo borbenosti koji je srpska delegacija pokazala, brinući se za svoju zemlju.

Predsednik Srbije, tokom prepričavanja svog ugla i doživljaja prekjučerašnje runde dijaloga Srbije i Kosova u Briselu, istakao da je prištinska strana u Brisel, u utorak, došla sa željom da beogradsku delegaciju natera da napusti razgovore i da dijaloga ne bude.

„Sve što su radili, tražili ili govorili značilo je da žele da izbegnu razgovor“, rekao je on.

Ponovio je svoj gnev u vezi sa zamerkama Albina Kurtija na činjenicu da se na čelu Komisije za nestale nalazi Veljko Odalović, koji je bio visoki funkcioner Slobodana Miloševića i SPS, zadužen za Kosovo, krajem devedesetih.

Naime, Kurti je Odalovića nazvao “Gering i Gebels srpske fašističke politike“. Vučić je naveo da je Srbija ispitala 21 lokaciju i da su na četiri pronađeni posmrtni ostaci tela, kako se veruje ubijenih Albanaca, da je na poslednjoj lokaciji nađeno 11 tela i da je ustanovljeno da su tu posmrtni ostaci dvoje Albanaca. Vučić je zamerio kosovskoj strani da do sada nije uradila ništa po više zahteva Beograda da se istraže Lapušnik, Lugovo, Budisavci, jezero kod Gnjilana, Đakovica, da je za Suvu Reku izdat sudski nalog, ali se ništa ne radi na terenu, pa ni na Košarama.

Govoreći o mogućim sukobima, eskalaciji sukoba na Kosovu, zbog neodgovornosti tamošnjih vlasti, Vučić je rekao da je prištinska strana upravo isto navodila u smislu naoružavanja Srbije jer se, kako je preneo reči učesnika dijaloga Kosova, to oružje može upotrebiti na njima, zajedno sa Rusijom, od koje Srbija i kupuje oružje. Onda se nasmejao, istakavši da Srbija ne kupuje samo oružje od Rusije, već i od Francuske i ostalih evropskih zemalja. Predsednik Srbije je istakao i da Srbiji ne pada na pamet da ulazi u sukob sa NATO ali da neće dozvoliti da se kamioni sa izbeglicama, poput onih iz Krajine, ponovo dogode.

Prepričavajući Kurtijeve reči, Vučić je rekao da je njegov predlog da poput saveta za nacionalne manjine koje postoje u Srbiji, i Kosovo može iste takve da napravi i za srpsku manjinu na Kosovu.

Istakao je i da mu je rečeno da ne treba da bude provokacija sa srpske strane poput „držanja liturgija u srpskim crkvama koje su dobile imanje u vreme vladavine Slobodana Miloševića“ i da je on na to ostao potpuno nem.

„Nije provokacija to što vam ispisuju grafite po crkvi, što mokre po crkvama, provokacija je što se služi verski obred, liturgija u Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, rekao je Vučić i najavio sastanke sa predstavnicima srpskog naroda sa Kosova. To je naznačio posebno u kontekstu navodnih najava da bi kosovski Albanci mogli fizički da zauzmu trafostanicu Valač.

Vraćajući se na temu o nestalima, Vučić je rekao kako se kosovska strana pozivala na  telezivijske emisije u kojima su učestvovali Nenad Čanak i Dušan Mihajlović, koji su govorili o grobnicama. “Pojma nemam ni šta su rekli…”, rekao je Vučić i dodao da nema ozbiljnijih  argument o grobnicama koji su Srbi pravili za Albance.

Predsednik Srbije je najavio da će 22. juna biti održana sednica Skupštine Srbije na kojoj će „podrobno, detaljno i temeljno govoriti o svakom pitanju koje je od ključnog značaja za situaciju na Kosovu i Metohiji“.

Predsednik Srbije je u više navrata napao televiziju N1, tvrdeći da je njen vlasnik zapravo Dragan Đilas, kojeg je opet optužio da je lopov. Predsednik Srbije je istakao da nikada neće priznati Kosovo iako N1 želi priznanje nezavisnosti.

Ta reakcija je usledila nakon pitanja novinara N1 zbog čega je odredio da šef diplomatije Nikola Selaković zastupa Srbiju u razgovorima koji se tiču južne pokrajine umesto direktora Kancelarije za Kosovo Petra petkovića, kao i da li je predsedniku žao zato što je napao članicu Saveta za borbu protiv korupcije Jelisavetu Vasilić da je korumpirana, dan pre njene smrti.

“Čist mi je obraz, nisam ukrao ni dinar. Pokažite mi bilo kakvu koruptivnu aktivnost u vezi sa Rio Tintom”, odgovorio je Vučić u vezi sa zamerkama koje je pokojna Vasilić uputila na račun države u vezi sa ovom investicijom.

Ni Mariniku Tepić, potpredsednicu Stranke slobode i pravde Vučić nije štedeo, ponavljajući da je učesnik u jednom od izbornih ciklusa, Beli Preletačević, svoj imaginarni lik zasnovao upravo na njenim prelascima iz stranke u stranku.

Vučić: Bojim se eskalacije situacije na Kosovu

Vučić je izjavio da se boji da nekonstruktivnost Prištine može da dovede do eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji i pozvao međunarodnu zajednicu da vodi računa da se ne dogode bilo kakvi incidenti, bilo šta što bi moglo da ugrozi mir ili stabilnost u celom regionu.

Naveo je da je srpska strana želeli da razgovaraju o energetici, ali da niko nije želeo da razgovara o tim važnim pitanjima, da je Priština imala nekoliko zahteva i da je premijer Kosova Aljbin Kurti 10 puta rekao priznanje Kosova i pitao: „Kada, kada, kada“, a da je na to dobio jedno „snažno i čvrsto: „Nikada“.

Vučić: Neodgovorno ponašanje Kurtija nije dobro

Vučić je ocenio da za Srbiju i bezbednost Srba na Kosovu nije dobro što se kosovski premijer Aljbin Kurti u utorak tokom dijaloga s njim u Briselu ponašao neodgovorno.

Vučić je na konferenciji za novinare povodom tog jučerašnjeg sastanka, naveo da takva vrsta neodgovornosti nije dobra za Srbiju jer može da dovede do eskalacije problema na Kosovu.

On je apelovao na međunarodnu zajednicu da učini sve, kako do toga ne bi došlo.

„Moja molba međunarodnoj zaejdnici, i danas i juče, je bila da vode računa da narednih dana ne dođe do bilo kave kakvog incidenata koji bi mogli da ugroze mir i stabilnost u regionu „, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je ponovio da je Kurti govorio samo o nezavisnosti Kosova, da je to pokušavao da „provuče i kroz ekonomske teeme“, ali da je Kuritju odgovorio da nikada neće priznati tu nezavisnost.

On je naveo da je Kurti pokušao da nezavisno Kosovo ubaci i kroz „Deklaraciju o miru“ koju Kurti smatra da bi Kosovo trebalo da potpiše sa Srbijom. Vučić je rekao da Deklaraciju mogu da potpišu samo dve države, a da to kako je naveo „Kosovo to nije“.

On je ponovio i da Kurti nije želeo da prihvati ni sporazum o Zajednci srpskih opština, kao ni ostale dogovore koji su potpisali prethodni pregovarači Kosova.

Kako je dodao, uprkos svemu, misli da je dobro što je došlo do sastanka u Briselu: „Mislim da je važno da smo na bilo koji način razgvorali i pokušaćemo sve što je potrebno da dođe do nastavka razgovara… i želimo da verujemo da je to moguće „, rekao je on.

Vučić: Srbija treća po rastu u Evropi

Vučić je rekao da je Srbija u prvom kvartalu ove godine na trećem mestu po rastu u Evropi, iza Estonije i Luksemburga, ako se ne računa Irska „zbog velikih američkih IT kompanija“.

On je dodao da Srbija u drugom kvartalu želi da podigne stopu rasta i možda prestigne Estoniju i Luksemburg i da se očekuje stopa rasta između 12 i 16 odsto, što bi trebalo da doprinese skoku od sedam odsto za celu godinu.

Vučić: Srbija će doneti novu politiku zapošljavanja za mlade

Vučić je istakao da će Srbija doneti novu politiku koja se odnosi na zapošljavanje, a pre svega donosi korist mladima.

On je rekao da će biti ukinut ekstra porez za mlađe od 40 godina, doneta odluka o trogodišnjem oslobađanju od plaćanja poreza i doprinosa do 70 odsto za osobe koje prvi put ulaze na tržište rada, a imaju do 40 godina i da će to isto važiti za ljude koji rade na projektima istraživanja i razvoja.

Vučić je dodao da je u prvih pet meseci priliv direktnih stranih investicija bio 1,4 milijarde evra, kao i da rezerve Srbije iznose 36,3 tone zlata, a da će se ići na 50 tona zlata i da su devizne rezerve na najvišem nivou preko 14 milijardi evra.

Vučić: Korona će se vratiti na jesen, molim vas da se vakcinišete

Vučić je upozorio da postoji opasnost od novog talasa korone na jesen i ponovo pozvao građane da se vakcinišu jer vakcina ima sasvim dovoljno.

„Imamo svih vakcina. Sramota je da neke zemlje imaju više vakcinisanih od nas, iako se muče sa brojem vakcina. A mi imamo vakcine, ali zbog nekih zavereničkih teorija neki ljudi misle da je problem da prime vakcinu“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je upozorio da postoji opasnost da se korona virus vrati na jesen.

„Ko Boga vas molim ljudi, korona će da se vrati. Imaćemo je u teškom obliku, posebno jer će nekima da prođe sedam ili osam meseci od vakcinacije“, rekao je Vučić.

On je rekao da je to razlog zbog kojeg se gradi nova kovid bolnica u Novom Sadu.

Vučić: Srbija naručila nove dronove, mogu da nose bombe od 500 kilograma

Vučić je izjavio da je Srbija naručila nove borbene bespilotne letelice koje kako je rekao, mogu da nose bombe od 500 kilograma.

Vučić je najavio da će 27. juna na Pešteru biti održana vojna vežba, koju je nazvao do sada „najznačajnijim predstavljanjem snage i moći Vojske Srbije“ a da će na Vidovdan u Kragujevcu biti organizovan „najveći ikada taktičko-tehnički zbor“ na kom će između ostalog, građani moći da vide helikoptere Mi-35 i PVO sistem Pancir.

„Zamoliću načelnika Generalštaba i ministra odbrane da dozvole našim građanima da vide kako u Panciru izgleda lociranje objekata u vazduhu i kako to gađaju. Videće Kragujevčani i naše dronove, naručili smo neke nove koje mogu da nose bombe od 500 kilograma ali o tom potom“, kazao je Vučić obraćajući se građanima povodom jučerašnjeg sastanka u Briselu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Vučić: Odluku o Šariću donela Radmila Dragičević Dičić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je danas da je odluka o ukidanju presude Darku Šariću povezana sa predsednicom Vrhovnog kasacionog suda Jasminom Vasović i dodao da je odluku donela Radmila Dragičević Dičić.

Na konferenciji za novinare, Vučić je potvrdio da poznaje Jasminu Vasović ali da ne može da kaže da mu je prijateljica i dodao da ga je sramota da uopšte mora da demantuje da je povezan sa tom odlukom.

„Odluku da se presuda vrati na prvostepeno odlučivanje nije donela Vasović nego legenda 5. oktobra i demokratske javnosti, koja je dala intervju NIN-u a protiv koje ja nemam ništa protiv… a to je Radmila Dragičević Dičić. Pretpostavljam da je ta odluka doneta u skladu sa zakonom i pravom“, rekao je Vučić.

Vrhovni kasacioni sud Srbije ukinuo je ranije pravosnažnu presudu kojom su Darko Šarić i njegova grupa osuđeni za šverc skoro šest tona kokaina. Sud je vratio Apelacionom sudu u Beogradu da ponovo odlučuje o predmetu u kojem je Šarić bio osuđen na 15 godina zatvora.

Vučić je odbacio tvrdnje da se Šarić dogovorio sa vlastima da bude osuđen na najviše sedam godina zatvora i ukazao da je on već više od sedam godina iza rešetaka.

„I šta ćemo sada? Vidite dokle idu te laži. Šta ćemo ako odleži osam, devet ili 12 godina? Hoće li neko da kaže izvinite“, upitao je on.

Komentarišući zahteve opozicije da se objave svi sporazumi do sada postignuti sa prištinskim vlastima, Vučić je rekao da su oni svi već objavljeni na veb sajtu i da vlasti nemaju šta da kriju.

Odgovarajući na pitanje o prisustvu svog brata na izborima za mesne zajednice u Novom Sadu, Vučić je rekao da je ponosan što mu napadaju brata jer je bio na slici u trećem redu sa članovima mesnog odbora Srpske napredne stranke.

Govoreći o privođenju nekadašnjeg člana JUL-a Zorana Čička zbog tvita o snajperu, Vučić je rekao da ne zna detalje o tome ali da mu se čini da je veliki licemerje jer pojedini mediji to pitanje svode na slobodu izražavanja.

Vučić: Selaković bio deo taktičkog pristupa

Vučić je izjavio, komentarišući navode Prištine da je Beograd promenio pregovarača, odnosno da je na sastanak u Briselu umesto direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju poveo ministra spoljnih poslova, da će o tome uvek odlučivati Srbija i da je to bio njegov taktični pristup.

„Ja sam doneo odluku da ide Nikola Selaković, to je bio moj taktični pristup, bio mi je potreban zbog nekih podataka i odnosa sa (evropskim komesarom za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom) Boreljom“, rekao je Vučić i istakao da je on bio šef delegacije jer je to bio sastanak na najvišem nivou.

Kako je istakao, ministar Selaković je trebalo da bude prisutan u delu kada se razgovara o evropskim integracijama, a direktor Kancelarije Petar Petković u delu o tehničkim stvarima i da je bio u „susednoj kancelariji i slušao kako odjekuje kroz zidove“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari