Vučić: Srbija je stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu 1Foto: Fonet-AP

Srbija je stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (UN), ističući da dolazi iz relativno male zemlje u srcu Evrope i predstavlja ponosni, dostojanstveni narod.

Mislim da možete biti zadovoljni što u protekle dve-tri godine uvek možete čuti da je Srbija stub stabilnosti. Ponosni smo da smo stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu i to će biti slučaj i u narednih 10, 20 godina, rekao je Vučić.

On je naglasio da će Srbija uvek biti privržena tome da stvara bolji svet i saradnju među državama. Suočeni smo sa mogućom nestabilnošću u regionu, ukazao je Vučić i ocenio da neke od najužasnijih uvreda dolaze od pojedinih suseda, poput one da je „Srbija šaka jada“.  Vučić je, medjutim, napomenuo da neće o njima reći ni jednu ružnu reč i objasnio da je „naša odluka da ne odgovaramo“.

Regionu Zapadnog Balkana su potrebni mir, stabilnost, pravo razumevanje i pravo pomirenje u budućnosti, naglasio je Vučić. On je izrazio zahvalnost zemljama i nacijama koje su bile na strani međunarodnog prava i nisu podržale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Uporni smo da održimo tempo razgovora sa Albancima sa Kosova, jer moramo da živimo zajedno i stvaramo zajedničku budućnost, istakao je Vučić i predočio „da smo vrlo posvećeni da nastavimo razgovore“.

On je upozorio na prisustvo terorističkih ćelija u nekim zemljama Zapadnog Balkana, ali „mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se borimo sa tim užasnim zlom“.

„Zato smo se pridružili koaliciji koja se bori protiv Islamske države“, rekao je Vučić i najavio „da ćemo uvek biti sa boljom stranom sveta koja čuva mir i stabilnost“.

Zajednički izazovi traže zajednička rešenja, ocenio je Vučić, povodom rešavanja problema u svetu, pominjući siromaštvo, korupciju, nasilje i sve vrste ekstremizma. Borba za bolji svet zavisi od poštovanja ljudskih prava i sloboda za sve, bez obzira na razlike u rasi, polu ili veri, rekao je Vučić.

On je ukazao da migrantska kriza nije završena i ocenio da se Srbija danas suočava sa mnogo više teškoća nego pre godinu dana. Mi danas imamo oko 7.000 migranata u Srbiji, koliko ima i Bugarska. Ti ljudi ne mogu nikuda da odu, jer su svi ostali zatvorili granice, napomenuo je Vučić.

„Ja imam pitanje za sve vas – ima li zajedničkog rešenja, ima li nečega što uopšte možemo zajedno da preduzmemo ili treba da neke korake preduzmemo sami za sebe“, upitao je Vučić. Mi to možemo, dodao je Vučić, ali uvek ćemo biti spremni da čekamo zajedničko sveobuhvatno rešenje od Evropske unije i UN. On je naglasio da je u Generalnoj skupštini UN bilo mnogo govora velikih sila, ali da se skoro ništa nije čulo o sveobuhvatnom rešenju za migrantsku krizu sa kojom se gotovo čitav svet suočava.

Govoreći o ekonomiji, Vučić je istakao da je Srbija prvi put u modernoj istoriji uspela da ima suficit u budžet i predvideo da će stopa njenog privrednog rasta rasta biti sve veća.

Ban: Srbija konstruktivna u regionu

Njujork- Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom o situaciji u regionu, evropskom putu Srbije i dijalogu sa Prištinom. Vučić je zahvalio generalnom sekretaru na konstruktivnom doprinosu miru u svetu tokom njegovog mandata na čelu UN, kao i učešću UNMIK na Kosovu i Metohiji, čije je prisustvo i delovanje od ključnog značaja za Republiku Srbiju, budući da je okvir UN garant statusne neutralnosti međunarodnog prisustva u Pokrajini, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Ban Ki Mun je istakao da Srbija ima konstruktivnu ulogu u regionu i pohvalio napredak pregovora sa Evropskom unijom. On je premijeru zahvalio na podršci otvaranju kuće UN u Beogradu i čestitao mu na ponovnom izboru za predsednika Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari