Vučić: Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramerama Prištini 1Foto: FoNet/TV FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom o potezu Prištine da poveća takse na proizvode iz Srbije i BiH, kao i o regionalnoj stabilnosti, istakavši da je Srbija spremna da nastavi dijalog nakon što Priština povuče neodgovorne poteze.

Kako je saopšteno iz kancelarije predsednika, Vučić je upozorio na moguće posledice neodgovornog poteza Prištine o povećanju taksi na srpsku robu, čime je dodatno prekršen CEFTA sporazum, istakavši da mere Prištine vode ka punoj destabilizaciji celog regiona i da mogu dovesti i do dublje eskalacije sukoba. Vučić je zahvalio komesaru Hanu na razumevanju situacije i na njegovoj želji da problem reši, kao i na njegovoj pomoći Srbiji na evropskom putu, naglasivši da je za dalji napredak regiona ključno očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalje evropske integracije. On je istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom, nakon što Priština povuče neodgovorne poteze.

„Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramerama, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i svetu“, ponovio je Vučić. Johanes Han izjavio je da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma, navedeno je u saopštenju.

Han: Poziv Prištini da odblokira regionalnu saradnju

FoNet – Pozvaću svoje sagovornike na Kosovu da odblokiraju regionalnu saradnju i trgovinu i naglasiću da je potrebno vratiti se dijalogu, poručio je danas na svom tviter nalogu evropski komesar za proširenje Johanes Han posle sastanka sa predsednikom Srbije u Beogradu.

Dobar sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu gde smo razgovarali o tarifama Kosova na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje krše sporazum CEFTA i regionalnu saradnju, napisao je Han. Naglasili smo hitnu potrebu za deeskalacijom, naglasio je Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari