Vučić: Srbija otvara ambasadu u Jerevanu i ukida vize za građane Jermenije 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, nakon susreta sa predsednikom Jermenije Armenom Sarkisijanom, da će Srbija pre kraja godine otvoriti ambasadu u Jerevanu i ukinuti vize za jermenske državljane.

Na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da izmedju dva naroda postoji istinsko prijateljstvo a da su politički odnosi veoma dobri.

„Jermenija razume situaciju po pitanju Kosova. Mi se trudimo da imamo dobro balansiranu poziciju i podržavamo mirno rešenje za sve probleme u njihovom regionu. Mi ćemo pre kraja godine da otvorimo ambasadu u Jerevanu. Ukinućemo vize za jermenske gradjane i to je dobra vest za njih, a ja verujem da će uslediti i recipročan potez“, rekao je Vučić.

Govoreći o mogućnosti unapredjenja saradnje dve zemlje, Vučić je pomenuo kooperaciju u oblasti modernih tehnologija u koje Jermenija mnogo ulaže i dodao da Srbija želi da nauči što više po pitanju formiranja edukativnih centara za razvoj budućih generacija koje mogu da se uhvate u koštac sa savremenim trendovima u tehnologiji.

„Zajedno ćemo pozvati svetske kompanije da formiraju istraživačke centre. Sledeća stvar je prerada hrane, isporuka, logistika i verujem da tu možemo da pronadjemo mnogo toga zajedničkog“, rekao je on.

On je dodao da ostaje da se razmotri i mogućnost uspostavljanja redovne avionske linije izmedju Beograda i Jerevana, jer bi tako nešto bilo značajno za razvoj ne samo poslovne već i kulturne saradnje i unapredjenja naučne povezanosti.

O produbljivanju saradnje

Predsednici Srbije i Jermenije, Aleksandar Vučić i Armen Sarkisijan koji je u poseti Srbiji, izjavili su danas u Beogradu da su njihove države posvećene produbljavanju međusobnih veza i saradnje, naročito u oblasti modernih tehnologija, prehrambene industrije i turizma.

Na zajedničkoj konferenciji za medije posle tog sastanka, Vučić je rekao da izmedju naroda Srbije i Jermenije postoji istinsko prijateljstvo i da su politički odnosi veoma dobri.

„Jermenija razume situaciju po pitanju Kosova, a mi se trudimo da imamo dobro balansiranu poziciju i podržavamo mirno rešenje za sve probleme u njihovom regionu (Jermenije)“, kazao je Vučić.

On je najavio da će Srbija pre kraja ove godine otvoriti ambasadu u Jerevanu i uskoro ukinuti vize za državljane Jermenije, te da „veruje da će u budućnosti uslediti recipročan potez“.

Sarkisijan je rekao da je s Vučićem razgovarao o regionalnim i medjunarodnim pitanjima, saradnji u medjunarodnim organizacijama, pozdravio odluku Srbije da otvori ambasadu u Jermeniji, i najavio ubrzan proces ukidanja viza za državljane Srbije.

Kazao je da je s Vučićem vodio konstruktivan razgovor u kojem su potvrdili „posvećenost i želju da jačaju saradnju i otvore novo poglavlje“ u odnosima dve države.

„Naši narodi imaju vekovima duge istorijske i kulturne veze koje danas prerastaju u dinamične medjudržavne odnose zasnovane na zajedničkoj viziji za budućnost“, naveo je Sarkisijan.

Dodao je da je s predsednikom Srbije razgovarao o saradnji u oblasti prehrambene industrije, turizma, veštačke inteligencije, i dodao da su inovativne tehnologije pokretač bilateralne saradnje.

Govoreći o mogućnosti unapredjenja saradnje dve zemlje, Vučić je rekao da Jermenija mnogo ulaže u inovativne tehnologije i u razvoj edukativnih centara i dodao da Srbija može da uči od te zemlje.

„Zajedno ćemo pozvati svetske kompanije da formiraju istraživačke centre i mislim da zajednički možemo puno da postignemo na trećim tržištima“, posebno na Arabijskom poluostrvu i u Iranu, kazao je srpski predsednik i pomenio saradnju prehrambene industrije.

Vučić je najavio razmatranje mogućnosti uspostavljanja redovne avionske linije Beograd-Jerevan.

Sarkisijan je rekao da se nada da će 25. oktobra u Moskvi Srbija potpisati sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, kako je najavljeno, i ocenio da će to doprineti jačanju ekonomske saradnje.

Kazao je i da Jermenija nikad neće zaboraviti pomoć srpskog naroda posle razornog zemljotresa koji je 1988. godine pogodio grad Spitak.

Sarkisijan će se u Beogradu sastati i s premijerkom Anom Brnabić i predsednicom Skupštine Majom Gojković, a s ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem posetiće Naučno-tehnološki park.

Za subotu je predvidjeno polaganje venaca na „Jermenski hačkar“ – spomenik zahvalnosti jermenskog naroda, u znak sećanja na sedmoricu vojnih pilota Jugoslavije, poginulih 12. decembra 1988. godine kod Jerevana u padu jugoslovenskog vojnog aviona koji je prevozio humanitarnu pomoć u Jermeniju, pogodjenu zemljotresom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari