Vučić: Srbija računa na pomoć Saveta Evrope u sprovođenju reformi 1Foto:Beta/Milan Obradović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Tobijasom Flesenkemperom, šefom misije Saveta Evrope u Beogradu, sa kojim je razgovarao o primeni programa SE u Srbiji, kao i o daljim koracima usmerenim ka partnerstvu i zajedničkom radu na svim pitanjima od obostranog interesa, saopšteno je iz Predsedništva.

Flesenkemper je pozvao srpske vlasti da u reformskom procesu, kao i u unapredjenju rada Parlamenta, više koriste savetodavne kapacitete SE.

On je naglasio značajnu ulogu Srbije u radu ove organizacije, pogotovo putem dosledne i stalne primene programa SE, istakavši da pozdravlja napore Srbije u sprovodjenju reformi.

Šef misije SE je dodao da će Savet Evrope nastaviti da blisko saradjuje sa Srbijom na svim projektima od značaja koji podrazumevaju i intenzivniju saradnju sa Evropskim sudom za ljudska prava, kao i aktivnije učešće Srbije u predstojećim projektima u organizaciji SE.

Flesenkemper je podsetio da SE ove godine obeležava 70. godišnjicu Evropske konvencije o ljudskim pravima i da će u Srbiji tim povodom biti održan dogadjaj 4. novembra na Univerzitetu u Beogradu. On je pozvao Vučića da na proleće naredne godine zajedno obeleže dvadesetu godišnjicu osnivanja Kancelarije SE u Beogradu.

Vučić je istakao da Srbija računa na pomoć Saveta Evrope u sprovodjenju reformi, jer ta organizacija, kroz svoje programe, može da pomogne reformu pravosudnog sistema, sistema javne uprave i lokalne samouprave, kao i unapredjenje zaštite prava nacionalnih i drugih manjina.

„Opredeljeni smo da nastavimo partnersku saradnju sa Savetom Evrope i da radimo na njenom daljem unapredjenju“, rekao je Vučić i dodao da Srbija pridaje veliki značaj primeni programa SE u Srbiji, uključujući i zajedničke programe izmedju SE i Evropske unije.

Vučić je ponovio posvećenost Srbije snaženju političkog dijaloga u regionu, a posebno ekonomske saradnje izmedju zemalja Zapadnog Balkana, i istakao da je Srbija medju vodećim državama koje su uspele da obezbede izuzetnu klimu za rešavanje svih otvorenih pitanja na miran i odgovoran način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari