Vučić: Srbija želi najbolje moguće odnose sa BiH 1Foto: Pixabay/Chris Spencer-Payne

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija želi najbolje moguće odnose s Bosnom i Hercegovinom, ističući da će to biti politika koju će da gradi u budućnosti.

„Verujem u veće razumevanje koje mi se čini da je postignuto unutar BiH između Srba i Hrvata. Verujem u veće razumevanje i veću bliskost između srpskog i bošnjačkog naroda u budućnosti, ma gde da oni žive“, rekao je Vučić u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz.

Upitan da li će se menjati odnos Srbije posle izbora prema susedima, posebno prema BiH, on je rekao da zna da u BiH, ne računajući Republiku Srpsku, „ne postoje simpatije za gotovo bilo koga u Srbiji ko je politički relevantan“, a da posebno nema bilo kakvih simpatija prema njemu i politici koju vodi.

„Ali, ako bismo stvari racionalizovali i ako bih vas pitao – a kada sam to i na koji način uvredio Bosnu i Hercegovinu i kada i na koji način nisam podržao Bosnu i Hercegovinu, to biste mi već teže odgovorili“, kazao je Vučić.

Navodeći da uvek ima onih koji mu prigovaraju što se druži sa Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva BiH, on je rekao da je to njegov posao i da to nema veze s onim kakav je njegov odnos prema bošnjačkom narodu i prema BiH u celini.

Vučić je istakao da su Srbija i BiH najbliži imaju veliku šansu za razvoj.

„Ako mi sarađujemo na najbolji mogući način, nama nema granica u tome. Nema granica u našoj saradnji. Možemo da postignemo mnogo toga. I politički možemo da postignemo mnogo toga. Naš zajednički glas u Briselu znači mnogo“, ocenio je predsednik Srbije.

Govoreći o rešavanju pitanja Kosova, on je rekao da „nije veliki optimista, ali da je Srbija spremna za razgovore“.

„Srbija ulazi u dobroj veri u sve razgovore s kosovskim Albancima“, naglasio je Vučić.

Upitan da li će Srbija koristiti Republiku Srpsku u rešavanju pitanja Kosova, on je odgovorio da je „to toliko komplikovano na različite načine da ne bih o tome da govori“.

„Zato se začudim kad od pojedinih bošnjačkih političara vidim kad im srce krene i kažu – ‘Kosovo je za nas nezavisno’. To bi najmanje trebalo da se čuje od bošnjačkih političara, jer kako ćete da objasnite političarima u Republici Srpskoj nešto drugo. Pustite da to reše kompromisnim putem Beograd i Priština“, naveo je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, ako neko treba da se skloni iz sve te priče o rešavanju kosovskog problema, to su svi u Bosni.

Vučić je još kazao da Srbija gradi put iz Beograda prema Banjaluci i Sarajevu, kao i da će uskoro biti raspisan tender za gradnju drugog dela puta prema Višegradu, da bi se moglo i iz centralne Srbije brzo doći do Sarajeva.

„Takođe, da bi mogli ljudi iz Novog Pazara brzo da dođu do Sarajeva i obrnuto. Time dobijamo svi“, ocenio je on.

Predsednik Srbije je dodao da će BiH dobiti svoj konzulat u Novom Pazaru.

„Podržaću tu inicijativu. Kako da ja mogu da odem u Trebinje, da otvaram srpski konzulat, a da ne dam nekome da ga u Novom Pazaru otvori. Što ne bih dao. Šta će da bude i šta će da mi smeta takav konzulat“, naveo je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari