Foto: EPA/Andrej Cukic

Zato želimo da imamo i mir i stabilnost u BiH. Po tom pitanju, BiH ima iskrenog prijatelja u Srbiji. Onoliko koliko ne odgovara Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Bihaću ili Zenici i Bijeljini, isto toliko ne odgovara ni Novom Sadu da postoji bilo kakav sukob, zbog bilo čega, istakao je Vučić u intervjuu Dnevnom avazu.

Kako je objasnio, može da se razgovara, a zajednički radi mnogo više.

Ja sam o tome svojevremeno govorio i predlagao, na tome insistirao, video sam da to nije nailazilo, a sada mi se čini da nailazi na mnogo bolji prijem nego ranije, rekao je Vučić.

Prema njegovom mišljenju, kada ljudi u BiH budu imali drugačiju ekonomsku perspektivu, kada budu birali da mogu da žive bolje i drugačije od svog rada, onda će manje obraćati pažnju na sve što se zbivalo u prošlosti.

Niko nema nameru da stvari iz prošlosti zaboravlja. Svako ima svoj ugao iz kojeg to gleda i vidi, ali je potrebno da se razumeju potrebe drugog naroda.

Mislim da i posle odbijanja presude protiv Srbije niste imali ni sviranje ni radost u Beogradu, iako bi to svi drugi na taj način iskoristili. Samo vi budite pošteni pa recite kako bi bilo kad bi bilo obrnuto, recimo, ukazao je Vučić.

On je ocenio da to pokazuje odgovornost vlasti u Srbiji, koja zaista misli da su važniji odnosi s Bošnjacima „nego da ostvarimo bilo kakvu pobedu, pa makar i usred izborne kampanje“.

Jer ne doživljavam nešto kao našu pobedu ako su Bošnjaci nezadovoljni. Kao što bi trebalo da Bošnjaci ne vide svoju pobedu u nečemu ukoliko su Srbi i Hrvati nezadovoljni. Mislim da su to važne stvari, rekao je Vučić.

On je ocenio da, polako, dobar deo i srpskog i bošnjačkog naroda to razume, i dodao da veruje „da ćemo u budućnosti pokazati i više racionalnog odnosa i imati više sentimenta jedni za druge, što će svakako doprineti izlečenju naših odnosa“.