Pregovarački dan premijera Srbije Aleksandra Vučića i članova delegacije iz Beograda juče je u Briselu počeo sastankom sa Federikom Mogerini, visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku. Nakon sastanka, Vučić je, prema pisanom saopštenju, naglasio da je za Vladu Srbije važan suštinski dogovor o ZSO, kao i telekomunikacijama, energetici i Parku mira, ali da Srbija neće dozvoliti ponižavanje sopstvenog naroda i bilo kakvo urušavanje državnih interesa. Srpska strana očekuje da ta pitanja budu rešena u skladu sa Briselskim sporazumom i usvojenim implementacionim planom, dodao je premijer. Prema saopštenju, Vučić i šefica evropske diplomatije Mogerini izrazili su zajedničku brigu za regionalnu stabilnost na Zapadnom Balkanu.

– Portparolka Mogerinijeve Maja Kocijančić izjavila je nakon sastanka da je primena dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa nužna za napredak na terenu i napredak u evropskim integracijama. Takođe, ona je potvrdila da je nakon odvojenih susreta Mogerinijeve sa Vučićem, i sa premijerom Kosova Isom Mustafom, započeo sastanak svih učesnika dijaloga Vučića i premijera Kosova Ise Mustafe. Na prošlom sastanku, u aprilu, dogovoreno je da se rad fokusira na teme primene sporazuma, kao i pitanja energije, telekoma, Zajednice, i mosta u Mitrovici, objasnila je Kocijančićeva.
Ona je istakla da je rad, između dva sastanka na najvišem nivou, bio intenzivan i da su radne grupe razgovarale o svim tim pitanjima. Vrlo je važno da se to što je dogovoreno i primeni i svaki sastanak na najvišem nivou je važan, zaključila je Kocijančić.
Od ove pregovaračke runde Beograda i Prištine, procenjuje se, zavisiće otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU, kao i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova sa Unijom.Uoči pregovora politički analitičar Dušan Janjić ocenio je da nijedna od strana ne sme da rizikuje, iskoči iz dijaloga Beograda i Prištine, odnosno prekine razgovore u Briselu.
Janjić je rekao da će morati nekoliko odluka, koje su odlagane, da se prelome, pa čak i nešto što se vuče od 2013, posebno u telekomunikacijama.
On misli da će rešenje biti pronađeno u tome da Telekom osnuje sestrinsku kompaniju na Kosovu, kao i preduzeće Elektromreže Srbije.
''Naravno u političkom smislu najznačajnije je pitanje Zajednice srpskih opština, a ona je pre svega teška za Kosovo. Oni moraju tu da prelome'', rekao je Janjić.
Navodeći da veruje da je dogovor tu, on je istakao da je Srbija ispunila svoj uslov i predstavila statut opština i da sada ostaje da se napravi akcioni plan da se utvrdi dinamika u kojoj će se realizovati. Na pitanje koliko je realno da se u ovoj rundi postigne dogovor o Zajednici srpskih opština, on misli da nijedna od strana ne sme da rizikuje, u ovom slučaju Kosovo, prekid razgovora i okretanje leđa dijalogu. Prema Janjićevim rečima, Zajednica opština je merilo, a sve su druge stvari političko-tehničke i pri rešenju su.
''Mislim da se nijedna strana neće izložiti riziku, da budem precizniji i uđem u prognozu, mislim da će se 23. možda i 24. juna, jer će to trajati dugo i biće i sendviča i vode i ležanja na podu možda, da će se jednog od tih dana završiti sve ovo što se zove preduslov za otvaranje poglavlja 35'', smatra Janjić. Na pitanje da li će to biti posebno teška runda zbog pritisaka, Janjić je naveo da problemi sami po sebi pritiskaju.
''Mislim da se treba fokusirati na 23. jun jer to je najvažnije. Kada se to reši, biće lak razgovor i sa Angelom Merkel, biće manje priče da li treba ići ili ne u Srebrenicu. U ovom momentu ključ stabilnosti regiona je odnos Prištine i Beograda'', rekao je Janjić.  Prema njegovim rečima, za Srbiju je najvažnije da proba da se izbori da kroz dogovor o telekomunikacijama i energetici ne bude prejudicirano pitanje svojine nad dobitima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari