Vučić: Rekao sam da nikad nećemo priznati Kosovo i onda se Kurti detonirao (FOTO) 1Foto: Instagram/Budućnost Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem u Briselu, da je Kurti u Brisel došao da bi rekao da se neće dogovoriti ni oko čega.

Predsednik je rekao da je video mnogo neodgovornosti i neozbiljnosti. Prema njegovim rečima, Srbija će biti posvećena dijalogu koji će biti nastavljen do kraja jula.

Objaćajući se medijima nakon sastanka u Briselu, Vučić je rekao da „ovakvom sastanku nije prisustvovao“ i da to nije imalo nikakve veze sa realnošću i odgovornošću.

„Ne znam šta bih vam rekao, da budem iskren mislim da i dužina razgovora govori o tome kakvi su rezultati, dogovoreno je da se do kraja jula nastavi dijalog, nadam se da je to jedna važna stvar koja bi mogla da garantuje očuvanje mira i stabilnossti, sve drugo bi bilo izlišno komentarisati“, istakao je Vučić, a prenosi RTS.

Vučić je rekao da albanska delegacija ne želi da ispuni ugovore koji su potpisali i ne žele da razgovaraju o Zajednici srpskih opština.

„Drugo je da su tražili hitno i odmah da čuju kada ćemo da priznamo nezavisno Kosovo. Treće je da nazivaju incidentima i provokacijom činjenicu što Srbi žele da prisustvuju liturgiji u svojim crkvama koje su na zemlji datoj u Miloševićevo vreme. Bio sam blag i nisam želeo da ukažem, ovo je odsustvo realnosti, ozbiljnosti i odgovornosti“, naglasio je predsednik Srbije.

Vučić: Kurti nije prihvatio pretragu devet lokacija na Kosovu

On je dodao da su razgovarali o nestalim osobama i o tome koliko je važno otkriti mesto gde je sahranjen svaki Albanac i Srbin. Vučić je rekao da premijer Kosova Aljbin Kurti nije prihvatio da srpska strana pretraži devet lokacija na Kosovu za koje sumnja da se u njima nalaze posmrtni ostaci Srba.

Vučić je, posle sastanka s Kurtijem naveo da je kosovski premijer to odbio uz obrazloženje da je na čelu Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović, koga je nazvao „Geringom i Gebelsom i čovekom iz Miloševićeve partije“.

Predsednik Srbije je rekao da je na to oštro odgovori Kurtiju, ali da ga nije vređao kako su preneli pojedini mediji. Vučić je precizirao da je na sastanku govorio o principima i o potrebi da se pronađe svako mesto gde je sahranjen svaki Srbin i Albanac.

On je rekao da je tražio od Kurtija i da se poštuje sve što je do sada dogovoreno. Vučić je naveo i da je Srbija spremna da nastravi i dijalog i razgovor s albanskom stranom. On je izarazio zabrinutost za položaj Srba na Kosovu, te najavio da će uskoro razgovarati s njima.

Predsednik Vučić rekao je da je veoma zabrinut za bezbednost Srba sa Kosova i Metohije sa kojima će, kaže, morati da razgovara.

„Video sam sa koliko neodgovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti, ne zbog toga jer je neko suviše jak, već jer je veoma nedogovoran. Nastavljamo dijalog, bili smo spremni da prihvatimo svaki datum, svaki dan, za nas je to veoma važno i ne postoji ništa važnije za nas od osiguravanja sigurnosti i bezbednosti za naše ljude na KiM i poštovanje svega onoga što je do sada potpisano. Da li vidim ozbiljniji napredak ubrzo… Ljudi, ja ovakvom sastanku nisam prisustvovao, nečemu što nikakve veze sa realnošću i odgovornošću nema. Više sam ja njima rekao nego bilo šta. Oni su zamerali više EU nego nama“, naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da je Kurti u Brisel došao kako se ne bi složio i dogovarao ni oko čega.

„Rekao sam da nikad nećemo priznati Kosovo i onda se on detonirao. Ovo što su uradili bio je pokušaj da se okonča dijalog, da mi posle njihovih reči ljutito napustimo sobu, i da se više nikada ne vratimo, ali mi to nismo uradili. Nastavićemo da radimo na dijalogu“, poručio je Vučić. Kako RTS prenosi, Vučić je ocenio da to nije ličilo na dijalog, nego na iznošenje ličnih političkih stavova.

Napomenuo je da su se predstavnici EU ponašali korektno.

„Posebno Borelj, sve je razumeo od prvog trenutka“, naveo je Vučić.

Delegacija Prištine išla je dotle, kako je rekao, da su rekli da ne može da se formira ZSO, nego nacionalni savet kao što je Srbija uvela za nacionalne manjine.

Upitan šta se može očekivati od SAD, kaže da je siguran da će Borelj na fer i precizan način preneti Bajdenu šta se događalo.

„Ali nemojte da smetnete sa uma da su SAD, Nemačka i druge zapadne sile učestvovale u stvaranju, kako oni kažu nezavisnog Kosova, ali mislim da će biti toliko fer da izađu sa stavom da se zna ko je odgovoran za neveliki ili nikakav napredak u dijalogu“, rekao je predsednik.

„Ali mi ćemo dati sve od sebe da se dijalog nastavi i da obezbedimo sigurnost za naše građana na KiM“, zaključio je Vučić.

U Briselu se danas održava nova runda dijaloga Beograda i Priština na visokom političkom nivou. Pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija učestvovali su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednsot Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Pre zajedničkog sastanka Borelj i Lajčak odvojeno su razgovarali sa Kurtijem i Vučićem.

Posle sastanka nije planirana zajednička konferencija za novinare učesnika, već će se Kurti, Vučić i Lajčak odvojeno obratiti medijima.

Vučić je na Instagramu Budućnost Srbije uz fotografije sa sastanka, napisao da se nada dobrom danu za Srbiju u Briselu.

„Dijalog je važan, Srbija je najvažnija“, poručio je predsednik Srbije.

Kurti: Mi ocenjujemo da je ovo dijalog o međusobnom priznanju

Premijer Kosova Aljbin Kurti ponovio je danas u Briselu da je cilj dijaloga sa Srbijom međusobno priznanje i da je to rekao i predsednik SAD Džozef Bajden, što je predlog sa kojim se kosovske vlasti u potpunosti slažu.

„Srbija treba da prizna Kosovo i Kosovo treba shodno tome da prizna Srbiju. Iako i zvaničnici EU ne kažu direktno, jasno je da je cilj dijaloga međusobno priznanje, jer bez priznanja Kosova nemoguć je put Srbije ka Evropskoj uniji“, kazao je Kurti u obraćanju kosovskim novinarima u Briselu posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ocenio je da je tokom današnjeg sastanka „kosovska strana bila konstruktivna“.

„Mi ćemo učestvovati u ovom procesu koji je težak. Druga (srpska) strana je govorila o starim pitanjima, mi smo dali četiri nova predloga“, kazao je Kurti.

Rekao je da se prvi novi predlog odnosi na „unapređenje sporazuma CEFTA u sporazum SEFTA u kojem bi se koristili model kakve imaju Island, Lihtenštajn i Norveška sa Evropskom unijom“.

„Sledeći predlog je bio da dan nakon jučerašnjeg samita NATO-a, gde su date vrlo jasne i jedinstvene poruke, Kosovo i Srbija potpišu izjavu mira gde bi se mi kao države obavezali da nećemo napasti jedna drugu, i da na taj način doprinesemo miru i sigurnosti u našem regionu i šire“, kazao je Kurti.

Prema njegovim rečima, treći predlog se odnosio na pitanja nestalih, povodom čega je zatraženo „da se iz srpske delegacije ukloni Veljko Odalović koji je bio zloglasni rukovodilac takozvanog Kosovskog okruga 1997-1999. godine i koji je zajedno sa Zoranom Anđelkovićem rukovodio okupiranim Kosovom“.

Kurti se pozvao na izjavu srpskog političara Nenada Čanka koji je izjavio da u Srbiji postoji 16 masovnih grobnica sa telima kosovskih Albanaca, od kojih je samo pet otvoreno.

„Naš četvrti predlog se odnosi na pitanja manjina i bilateralni reciprocitet, koji je opšti princip, po kome bi mi za kosovske Srbe imali jedan Nacionalni savet, onako kako je u Srbiji za Albance i Bošnjake“, rekao je Kurti.

Kako je rekao, „tri poslednja predloga su odbijena, dok se oko prvog predloga srpska strana nije izjasnila.

Upitan o pitanju nestalih i dogovoru koji je postignut sa Vladom Avdulaha Hotija, Kurti je rekao da je taj sporazum postigla „nelegitimna i neustavna vlada“.

Ponovio je da nijedan sporazum ne važi bez postizanja saglasnosti o svim temama.

Izrazio je uverenje da je sporazum moguć ako se na početku raspravlja o principima i ako je iskren.

„Ali da će biti teško – to je sigurno. Ja nisam pesimista, pošto sada razmatramo pitanja u njihovoj suštini i ne pokušavamo da ne vidimo slona u sobi. Sada imamo međusobno nepriznavanje, Srbija ne priznaje Kosovo i Kosovo ne priznaje Srbiju“, kazao je kosovski premijer.

Žozep Borelj je na svom Tviter nalogu napisao da je dijalog, kao i njegov ishod, put je ka evropskoj budućnosti obe strane.

„U međuvremenu, to je donelo važne rezultate za njihove građane“, dodao je on.

Priština i Beograd treba da iskoriste novi zamah u Dijalogu o normalizaciji odnosa, kao i zamah u novim gledanjima na Zapadni Balkana u Evropskoj uniji (EU) i postignu sveobuhvatni sporazum koji je „put u evropsku budućnost“, izjavio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj. uoči današnjeg sastanka u Briselu.

Lajčak: Kurti i Vučić spremni za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa

Kosovski premijer Aljbin Kurti i srpski predsednik Aleksandar Vučić su se obavezali da rade na normalizaciji odnosa kroz Dijalog i potvrdili da za to nema drugog puta, izjavio je danas u Briselu specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, rekavši da „sastanak nije bio lak“.

Lajčak je posle današnjeg nastavka Dijaloga Beograd-Prištine saopštio da će se nova runda Dijaloga održati pre kraja jula.

„Sastanak nije bio lak, ali se dogodio“, naveo je izaslanik EU, dodavši da su „oba lidera u veoma otvorenoj i iskrenoj razmeni stavova predočili šta svako od njih očekuje u Dijalogu“.

„Za Evropsku uniju je važno to što su oba lidera potvrdila da nema drugog puta već da se normalizuju odnosi između Kosova i Srbije“, istakao je Lajčak.

Vučić i Kurti su se, po njegovim rečima, „obavezali da delaju na sklapanju sveobuhvatne normalizacije odnosa kroz Dijalog“.

„Evropska unija, kao i građani Kosova i Srbije imaju velika očekivanja u odnosu na dvojicu vođa kako bi se prebrodilo nasleđe prošlosti i Kosovo i Srbija uputili ka zajedničkoj evropskoj budućnosti time što će biti u stanju da normalizuju međusobne odnose na sveobuhvatan način“, sažeto je izvestio Lajčak o rundi Dijaloga, u kojoj su delegacije Beograda i Prištine predvodili Vučić i Kurti.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel je uoči runde Dijaloga rekao da Priština i Beograd treba da iskoriste novi zamah u Dijalogu o normalizaciji odnosa, kao i zamah u novim gledanjima na Zapadni Balkana u Evropskoj uniji i postignu sveobuhvatni sporazum koji je „put u evropsku budućnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari