Vučić: Ne potpisujem ništa, konačnu odluku donosi narod 1Foto: Maja Kocijančič tviter @MajaEUspox

U Briselu je završen dijalog predsednika Srbije Aleksndra Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija uz posredovanje visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Vučić  je posle nove runde dijaloga o Kosovu izjavio da je dogovoreno da se svi problemi rešavaju mirnim putem, najavljujući da će se obratiti naciji kada bude video da li ima šanse da se postigne kompromisno rešenje, a naglasio je da on neće ništa potpisivati, već će konačnu odluku dati narod.

Naše je da sačuvamo mir, pronađemo najbolje rešenje i izvučemo nešto ni iz čega što nam je ostavljeno, rekao je Vučić za RTS posle sastanka u Briselu.

U Briselu je danas nastavljen dijalog Vučića i Hašima Tačija, uz posredovanje  Mogerini.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice, objaviljavala je na svom tviter nalogu fotografije uoči i dok su trajali  pregovori.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da su današnji razgovori u Brisleu bili teški, ali je ocenio da je bilo pozitivnih tonova i gledanja u budućnost obe zemlje.

Zaključili smo da je postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa i punog mira u interesu zemalja na zapadnom Balkanu. Razgovarali smo kako da postignemo generalni okvir za sporazum koji bi bio prihvatljiv za narod na Kosovu i u Srbiji, kako bi oba gledala ka evropskoj budućnosti, rekao je Tači, prenosi Kossev.

Tači se nada će se postići sporazum, a ako do toga ne dođe „ostaće posvećeni tome da rade zajedno na miran način, poštujući se, kako bi postigli mir između dve zemlje“.

U suprotnom ćemo naneti štetu našoj evropskoj budućnosti i zemlje će ostati izolovane, kazao je Tači.

On je istakao da je dijalog dve strane prevazišao odnose Srba i Albanaca, jer je to pitanje Evropske unije i standarda, a dodao je da je „svestan da je ovo vekovima dug sukob i veoma osetljiva situacija između dva naroda“.

Mislim da nam i prošlost nameće da moramo da idemo ka dobrosusedskim odnosima. Ubeđen sam da imamo pravi momentum i pravo liderstvo da to postignemo, u suprotnom ćemo platiti veoma visoku cenu, rekao je Tači.

Predsednik Kosova je istakao da je svestan da bez normalizacije odnosa Kosovo neće moći da napreduje u evropskim i NATO integracijama, a na isti način ni Srbija neće moći da ispuni svoje evropske snove.

Danas na Kosovu i u Srbiji nije patriotizam da gledamo u prošlost i da plačemo nad njom, već je patriotizam da radimo zajedno ka postizanju sporazuma i pomirenju, zaključio je Tači.

Kako je saopštila je Evropska spoljnopolitička služba dijalog o okvirnom sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa dve strane bio je intenzivan i produktivan.

U saopštenju se navodi da je dogovoreno da se rad intenzivira u narednim nedeljama.

Radiotelevizija Srbije prenela je i izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića sa su razgovori teški i da su „pozicije značajno udaljene“.

„Srbija ostaje pri stavu koji je zastupala od početka, a to je da želimo nastavak dijaloga, trajno rešenje koje je zasnovano na kompromisu. Način dolaska do kompromisa je svakako teži kada neka strana ultimativno insistira na svojim stavovima. Očekujemo da prištinska strana razume da pitanje Kosova nije rešena stvar“, ocenio je Dačić. Ukazao je da su se promenile međunarodne okolnosti i shvatanje kosovskog problema širom sveta.

„Ukoliko želimo kompromis, mi smo spremni. Ukoliko neko insistira da Srbija prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, onda ne treba ni da gubimo vreme oko svega toga“,poručio je Dačić. Prema njegovim rečima, rešenje mora da bude prihvaljivo za sve u dijalogu i ono ne može da se zasniva na priznanju Kosova od strane Srbije. „Šta će vam onda Srbija, ako ste sve rešili? Samo ne znam gde će se Priština onda učlaniti, u koju međunarodnu organizaciju, kada više nema dovoljno glasova i kako će da napreduje u EU inetgracijma kada pet članica EU ne priznaju Kosovo“, kaže Dačić.

Ponovio je da se Beograd u Briselu zalaže prvenstveno za nacionalne interese zemlje i da pri tome neće pristati ni na kakav ultimatum. „Mi nismo u poziciji da imamo sve, pa ćemo nešto da izgubimo. Mi smo u poziciji da nemamo ništa i da gledamo da li ćemo nešto uspeti da spasimo i postignemo bolji rezultat. Ono što Srbija neće uraditi, jeste da neće pristati na bilo kakav ultimatum“, rekao je Dačić.

Vučić i Tači na novu rundu dijaloga o normalizaciji odnosa dolaze na poziv šefice diplomatije EU Federike Mogerini.

Uoči sastanka, predsednik Srbije je rekao da nema prevelika očekivanja ali da je reč o prilici da se iznesu i zastupaju interesi Srbije i spremnost Beograda za kompromis.

Hašim Tači je danas za Dojče vele rekao da bi konačan dogovor između Beograda i Prištine trebalo da bude postignut najkasnije do kraja marta sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari