Vučić najavio investicije na Kosovu na sednici Vlade kojoj su prisustvovali i Srbi sa KiM 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

U narednih 18 meseci biće uloženo više od šest milijardi dinara, odnosno oko 50 miliona evra dodatnih investicija u srpske sredine na Kosovu i Metohiji – najavio je predsednik Aleksandar Vučić nakon današnje sednice Vlade Srbije kojoj su prisustvovali i predstavnici Srba sa Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić je naveo da će pomenuta sredstva biti iskorišćena za podsticanje početka rada pojedinih fabrika na severu Kosova, kao i izgradnju „velelepnog Kliničkog centra“ u Kosovskoj Mitrovici i bolnice u Gračanici. On je dodao da će biti ulagano i u hladnjače i pomoć poljoprivrednicima južno i severno od Ibra, u uspostavljanje turističkih centara poput Banjske, kao i u infrastrukturu, puteve, vodovod i univerzitet.

Na temu odnosa Beograda i Prištine, Vučić je upozorio da Srbiju verovatno čeka „težak mesec“, usled pokušaja da prištinske vlasti „otmu elektroprenosnu mrežu“ i ukinu prenos struje od Novog Pazara ka Kosovu, kao i zbog najave da će 28. novembra biti proslavljeno osnivanje vojske Kosova.

– U međuvremenu ćemo imati i Interpol, kao i raspravu u parlamentu da se ograniči delokrug rada njihove delegacije, pa se onda postavlja pitanje smisla dijaloga. Svim ovim merama ćemo se suprotstaviti u skladu sa našim malim mogućnostima, ali ćemo se boriti za interese srpskog naroda. Zbog toga nam je jedinstvo potrebno više nego ikada – poručio je Vučić.

Vučić je, u obraćanju novinarima posle sastanka sa Srbima sa KiM, preneo da je prekjuče na svečanosti u Turskoj povodom otvaranja aerodroma video zvaničnike Prištine, Hašima Tačija i Bedžeta Pacolija. „Stajao sam od njih udaljen nekih sedam metara. Tražio sam da se skine zastava Kosova i to je učinjeno“, naveo je Vučić dodajući da nije razgovarao sa njima.

Za osnivača Foruma za etničke odnose Dušana Janjića navodi koje je predsednik Vučić izneo prilikom jučerašnjeg obraćanja predstavljaju novu političko-propagandnu priču, koja služi za napuštanje dosadašnje kampanje za promenu granica, preusmeravanjem fokusa na druga aktuelna pitanja na Kosovu.

Prema njegovom viđenju, Srbija će se uskoro i faktički vratiti za pregovarački sto, kako bi probleme pokušala da rešava u okvirima normalizacije odnosa, bez pominjanja razgraničenja. Zbog toga, Janjić smatra da će se „težina“ predstojećeg novembra zapravo ogledati u napuštanju priče o razgraničenju, koja je mesecima unazad bila glavna tema.

– Srbiju očekuju još neke neprijatne odluke. Da li će vojska Kosova biti proglašena 28. novembra, pre svega je stvar političkog marketinga, jer da bi vojska bila funkcionalna, objektivno treba da protekne od dve i po do pet godina. Prema tome, eventualno formiranje kosovske vojske trenutno ne predstavlja suštinsku pretnju – smatra Janjić.

Osvrćući se na najavljene milione evra investicija na Kosovu, Janjić kaže da treba pozdraviti činjenicu da se za razliku od uobičajene prakse, to u ovom slučaju radi javno.

Novo državno delovanje

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će najnovija finansijska pomoć Srbima na Kosovu „stvoriti novo lice“ srpskih sredina na tom prostoru, prenosi FoNet. On je rekao da je reč o „novom državnom delovanju“ Srbije. Planirana je izgradnja Kliničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, bolnice u Gračanici, kao i izgradnja nove zgrade prištinskog univerziteta, kao i izgradnja instituta za sudsku medicinu. Srbima u Metohiji život nije lak, ali nećemo odustati od naše borbe unutar institucija na Kosovu, zaključio je Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi.

 

„Ko je Rada Trajković?“

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče u Istanbulu komentarisao i pisanje Danasa od ponedeljka pod naslovom „Trajković: Vučić je radio Merkelovoj iza leđa“. „Ko je Rada Trajković, izvinite? jel’ ona odbornik na Savskom vencu možda, jel je birao neko na Savskom vencu pošto tamo živi, a nešto priča o Kosovu, pa vas pitam koga ona predstavlja“, rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje, preneli su mediji. O Danasu je dodao, uz opasku da ne čita naš list – „to što jedne novine ne znaju šta će drugo, iscrpe sve one koji me mrze po ceo dan, pa onda dođu do toga šta kaže Rada Trajković?“. „Koga ona predstavlja? Jel’ ima sto Srba koji su za nju bilo gde na planeti zemlji? Nema. A šta sam to radio njoj iza leđa? Pa, ja sam Angeli Merkel sve u lice rekao“, naglasio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari