Vučić: U oktobru ćete videti sve šta ima VS, trešće se zemlja na bojevom gađanju 1Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će tokom oktobra Vojska Srbije (VS) prikazati sve od naoružanja kojim raspolaže i da će se na bojevom gađanju koje će tim povodom biti organizovano, „tresti zemlja“.

On je, posle prikaza dela sposobnosti VS na batajničkom aerodromu rekao da se danas „više nego ikada videlo“ koliko je srpska vojska napredovala i koliko su vojnici opremljeniji i obučeniji nego ranije.

„Danas smo videli fantastičnu obučenost i značajne novine. Čestitam svima koji su učestvovali u današnjem prikazu, na izuzetan način su prikazali sposobnosti. Tu bih posebno pohvalio ljude iz 72. specijalne brigade, izuzetnu preciznost u skakanju momaka iz 63. padobranske brigade“, kazao je Vučić obraćajući se novinarima.

Ocenio je da je moral pripadnika VS visok i dodao da će u narednom periodu akcenat biti na povećanju broja bojevih gađanja i padobranskih skokova.

„To nam je potrebno jer ne pravimo vojsku da bismo nekom pretili već da, u slučaju potrebe, ne daj Bože, budu u stanju da zaštite zemlju od svakog potencijalnog agresora“, kazao je predsednik Srbije.

Dodao je da su danas prvi put prikazani robot „mali Miloš“ u akciji izlaska iz transportnog helikoptera, robot za izvlačenje ranjenika, domaća verzija vozila MRAP 6×6 koju rade FAP i Zastava TERVO.

„Videli ste i prvi put naoružan Mi-17, do zuba naoružane ruske helikoptere Mi-35. gledamo šta ćemo još da nabavimo“, naveo je Vučić.

Vučić: Moguće kratko odlaganje sastanka u Vašingtonu, čekam da vidim o čemu se radi

Vučić je izjavio da još nije ništa dogovoreno, ali da vidi da postoje inicijative za kratko odlaganje sastanka s delegacijom Prištine u Vašingtonu, „za dva dana ili tako nešto“.

„Čekam da vidim o čemu se radi, pa ću vas obavestiti“, rekao je Vučić novinarima u Batajnici gde je posmatrao vežbu na vojnom aerodromu.

Na pitanje o mogućim pritiscima na Beograd, on je rekao da će ih uvek biti, ali „nemojte da mi unapred bežimo i da se samo nadamo tome da se nikada ništa ne dogovori ni oko čega“, jer bi Srbija tako ušla u „defanzivnu poziciju“.

On je naglasio da „ne misli da će biti lako i oseća veliki teret“.

„Ali mogu da vam obećam da ću da se borim za interese Srbije, a ono što neki maštaju da će tamo biti potpisano priznanje Kosova, ta mogućnost ne postoji ni pod kakvim uslovima“, rekao je Vučić.

Povodom dokumenta koji mu je uputio predstavnik Republike Srpske u Predsedništvu BIH, u kojem se, prema navodima medija, pominju Kosovo i RS, Vučić je rekao da će Milorada Dodika i predsednicu Željku Cvijanović pozvati narednih dana Beograd.

„Neću ja da govorim o dokumentu, nekao oni o tome govore. U pisanju dokumenta nisam učestvovao, pročitao sam ga i još ću dva puta, da bih ga bolje proučio“, rekao je Vučić.

On je rekao da je „mnogo političkih komplikacija pred nama“, pominjući i borbu protiv epidemije korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari