Vučić u sredu na dva video-konferencijska sastanka sa liderima EU i zapadnog Balkana 1Foto: Beta/Miloš Miškov (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće na video – konferencijskom sastanku lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana iz redova Evropske narodne partije sutra u 11 časova, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Kako je najavljeno Vučić će, takođe sutra, u 16.30 sati učestvovati i na video konferencijskom Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan.

Sastanak lidera članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana biće održan u sredu, 6. maja, putem video konferencije zbog pandemije korona virusa, umesto kako je bilo planirano 7. maja u Zagrebu, saopštilo je ranije hrvatsko predsedavanje EU.

Kako je najavljeno, učesnici video-konferencije će razmeniti mišljenja o novoj fazi bliske saradnje za rešavanje socio-ekonomskih posledica krize Covid-19, važnosti regionalne saradnje, kao i o tome kako najbolje upravljati bezbednosnim izazovima.

Na sastanku će učestvovati predsednici država ili vlada država članica EU i šest zapadnobalkanskih zemalja – Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel će predsedavati sastankom i zajedno s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen predstavljaće EU.

Na video-konferenciji će učestvovati i Andrej Plenković, premijer Hrvatske koja trenutno predsedava EU, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj, predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Evropske investicione banke i Saveta za regionalnu suradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari